Бившият нападател на Барселона Давид Вия сподели, че е бил на 90% сигурен, че ще подпише с Арсенал, преди сделката да пропадне и да се присъедини към Атлетико Мадрид.

Лондончаните са се свързали със световния шампион в началото на 2013 година, но по-късно Арсен Венгер разкрива, че каталунците не са посикали да продадат испанеца.

Шест месеца по-късно Давид Вия вече футболист на Атлетико Мадрид, за да запише един сезон, след което преминава за четири години в Ню Йорк Сити. Нападателят прекрати славната си кариера на 38 години в японския Висел Кобе.

„Проведохме много срещи и обаждания. Усетих, че на 90% вече съм футболист на Арсенал и ще играя под ръководството на Арсен Венгер“, споделя Вия пред BBC Sport.

“Но не успяхме да постигнем сделка, Атлетико Мадрид се намеси и за 3 или 4 дни всичко беше решено. Не знам какво щеше да стане, ако бях подписал с Арсенал. Много съм щастлив, че преминах в Атлетико, не само за спечелването на титлата, но и за всичко като цяло. Щастлив съм, че направих този избор“, допълва той.

В интервюто испанецът споделя любовта си към Висшата лига, играта с Лео Меси, работата с Пеп Гуардиола и защо е желал да играе при Жозе Моуриньо.

„Имах много възможности да играя във Висшата лига, но избрах друг път“, споделя Вия.

По време на изключителната си кариера нападателят печели общо три титли от Ла Лига с екипите на Барселона и Атлетико Мадрид, както ит Шампионската лига през 2011 година с каталунците.

Той реализира рекордните 59 гола за Испания, помагайки на страната си да спечели Евро 2008 и Световното първенство през 2010 година.

През цялата си кариера Давид Вия бе свързван с редица отбори от Висшата лига, включително Челси и Ливърпул:

„Обичам Висшата лига. В кариерата си винаги гледах много мачове от Англия. Мислил съм да заиграя в Англия, но когато пристигаха офертите при мен, аз или агентът ми взимахме друго решение. Защо? Не знам“, споделя той.

След като се присъедини към Валенсия през 2010 година, в следващите три години бе в Барселона, където постигна мигновена връзка с Меси. Той вярва, че аржентинецът е най-големият футболист на всички времена, въпреки, че е мнго тих в съблекалнята.

„Не знам кой каза това, но съм съгласен – Меси е Андрес Иниеста, Шави и Бускетс в едно. Помислих си, та това мисля и аз. Ако ме попитате коя е най-добрата му позиция, ще ви отговоря, че не знам. Той не е №9, а най-добрият голмайстор. Той не е и №10, но е най-добрият плеймейкър. Той не е висок, но вкарва с глава. Той е добър във всичко“, заявява Вия.

„Мислехме, че Меси не стреля добре с десния крак, а след това отбеляза страхотни попадения. Дори един път игра като вратар и се справи добре. Това е реалността на Меси. Всички знаят, че е тих човек. Той е много нормален в съблекалнята и на терена“, споделя още той.

Давид Вия: Не трябва да допускаме грешките от мача с Милан

източник: Reuters

Давид Вия вкара 33 гола в 77 мача в Ла Лига за Барселона между 2010 и 2013 година, като две от тези години бяха под ръководството на Пеп Гуардиола. След това испанският специалист постигна успехи в Германия, където спечели три титли в Бундеслигата с Байерн Мюнхен, а по-късно се премести в Манчестър Сити, за да го върне отново към успехите.

„Той е човек, където и да отиде, отборите му еволюират. Гуардиола знае, че се проповядват различни стилове в Испания, Англия и Германия. Не съм и нямам възможността да работя сега всеки ден с него, но със своя манталитет съм сигурен, че винаги намира начин да изведе футбола на друго ниво“, казва Вия.

Наслаждавайки се на кариерата си, испанецът не съжалява за много неща. Той единствено се замисля какво е да играеш под ръководството на Жозе Моуриньо. Мениджърът на Тотнъм бе треньор на големия съперник на Барселона Реал Мадрид.

„Замислял съм се какво е да играеш при Жозе. Той е един от най-добрите треньори в света. Винаги съм бил срещу него, защото играех в противниковите му отбори, но му симпатизирах, защото е един от най-големите треньори в историята“, споделя Вия.

Попитан кой гол от своята кариера би избрал за №1, нападателят отговори:

„Безспорно попадението в 70-ата минута във финала на Шампионската лига на „Уембли“ през 2011 година срещу Манчестър Юнайтед. Играехме много добре, но реалността бе, че водехме само с 2:1 и един гол на „червените дяволи“ щеше да ги върне в мача. Но вкарах за 3:1 и всичко се успокои“, споделя той.

След като отбеляза 381 гола в 765 мача на клубно ниво, Вия вярва, че е избрал точни момент да прекрати кариерата си.

„През последните две години имах само три или четири по-леки контузии, но умът ми започна да мисли за живот извън футбола. Взех това решение, защото чувствах, че идва краят. Мисля, че сега се намирам там, където искам да бъда. Ще ми липсва играта, но съм много щастлив в момента. Ще се опитам да дам своя принос за футбола по друг начин“, казва Вия.

Давид Вия

източник: Getty/Gulliver images