По традиция мачовете от предпоследния 37-и кръг в испанската Ла Лига ще се проведат в един ден и в един и същи час - неделя (12-ти май) от 19:30 часа българско време. Барселона вече е шампион на Испания, Атлетико Мадрид би трябвало да е втори (въпреки че има математически шанс да бъде задминат от Реал), а Реал Мадрид за момента е 3-ти.

Голямата борба се води между Хетафе, Севиля и Валенсия за четвъртата позиция, като два кръга преди края мадридчани са с крехък аванс пред останалите два испански гранда - 3 точки повече.

За амбициите на Хетафе да влезе в Шампионската лига обаче предстои най-сложният ребус - гостуване на Барселона на "Камп Ноу" (19:30 ч., неделя, 19:30 ч., пряко по MAX Sport 3). Каталунците са ранени в сърцето след най-големия си срам в историята и отпадането от Ливърпул (загуба с 0:4 на "Анфийлд") в полуфиналите на Шампионска лига, въпреки победата у дома с 3:0.

Барса вече мисли за треньорската смяна на Ернесто Валверде. В последните 11 години тимът спечели 8 трофея в Ла Лига, но през второто десетилетие на новия век е само с една купа в Шампионската лига (2015 г.) и няколко доста слаби представяния в останалите сезони. 

В края на сезона в шампионата обаче Барселона едва ли ще хвърля много сили, а по-скоро ще даде шанс на по-млади и периферни футболисти. За Хетафе това е големият шанс да се добере до ценни три точи, или дори една, с които да запази своето място в Топ 4. В последния кръг Хетафе домакинства на Виляреал, и ако сега спечели нещо на "Камп Ноу", ще държи съдбата в ръцете си и в последния мач. 

Любопитен ще бъде и двубоят на Реал Мадрид, който гостува на Реал Сосиедад (19:30 ч., неделя, пряко по MAX Sport 2). След поражението с 0:3 на Атлетико Мадрид в миналия кръг срещу Еспаньол, "белите" все още могат да прескочат градския враг в класирането. Това би станало при нови две победи на играчите на Зидан и нови две загуби на тези на Диего Симеоне. Така двата тима ще се изравнят по точки, но по-добрите показатели на Реал в директните мачове ще позволят на тима да завърши втори.

В Ла Лига два от трите отпадащи са ясни - Райо Валекано и Уеска, които след само един сезон се завръщат в Сегунда. В последния кръг Валядолид и Жирона си размениха позициите, като каталунците влязоха в зоната на изпадащите, докато тимът от "Хосе Сория" за момента е над чертата с точка преднина. Съдбата им ще се реши в следващите две седмици.

Всички мачове от 37-ия кръг на Ла Лига - неделя, 12-ти май

Атлетик Билбао - Селта Виго

Леганес - Еспаньол

Виляреал - Ейбар

Валенсия - Алавес

Райо Валекано - Валядолид

Жирона - Леванте

Бетис  - Уеска

Барселона - Хетафе  (пряко по MAX Sport 3)

Атлетико Мадрид - Севиля

Реал Сосиедад - Реал c(пряко по MAX Sport 2)