Грандовете в Испания подновяват битката помежду си след двуседмична пауза заради мачовете на националните отбори. 

Изненадващ лидер след втората пауза през сезона е андалусийският Севиля, който води колоната с 16 пункта след 8 мача, на точка пред шампиона Барселона.

От задна позиция ще опитат да атакуват и мадридските грандове Атлетико и Реал. „Белите“ от своя страна страдат от много сериозна голова суша, която вече почти 7 часа не им позволява да се разпишат.

Ето какво можем да очакваме от деветия кръг в Ла Лига:

Реал Мадрид – Леванте

Реал Мадрид е в най-лошия си период от години насам. Кризата налегнала „белите“ сякаш няма край, след като те не са вкарвали попадение вече почти 7 часа. Това свали тима до 4-ото място с актив то 14 точки. Леванте от своя страна е в серия от два поредни успеха в лигата след победите над Алавес (2:1) и Хетафе (1:0). 
Аут за „белите“ е десният бранител Дани Карвахал, който ще отсъства поне до средата на ноември заради травма в ходилото. Негов заместник по десния фланг на отбраната продължава да бъде лятната покупка Алваро Одриасола.

Под въпрос е нападателят Гарет Бейл, който не взе участие в двубоите на Уелс по време на паузата, преди това пропусна и сблъсъка от Шампионската лига на Реал срещу ЦСКА Москва (0:1). След претърпяна операция на апендицит Иско отново е на линия и ще може да помогне на своя тим.

За гостите от Валенсия Никола Вукчич, Коке, Борха Майорал и Армандо Садику са извън сметките.  В схема 3-4-3 в предни позиции за тима на Пако Лопес трябва да бъде Рубен Ручина, Емануел Боатенг и Хосе Луис Моралес.

През миналия сезон двата тима завършиха с голови равенства и в двете си срещи по между си. Реал обаче е е спечелил предишните девет поредни сблъсъка срещу този съперник.

Срещата между Реал Мадрид и Леванте е в събота, 20 октомври, от 14:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 1.

Валенсия – Леганес

Това е сблъсък между два тима от долната половина на таблицата. След шест мача без успех в първите шест кръгa, Валенсия взе да се стабилизира в последно време. Тимът взе трите точки срещу Реал Сосиедад, след което регистрира две равенства – срещу Манчестър Юнайтед (0:0) в Шампионската лига и срещу Барселона (1:1) в Ла Лига.

Леганес от своя страна записа два успеха в последните три кръга, поваляйки междувременно шампиона Барселона (2:1) на „Бутарке“. 
За домакините Гонсало Гедеш и Санти Мина са аут. Денис Черишев така и не успява да пробие в стартовите 11 на тима, но влиза успешно от пейката. Очаква се сега руснакът да стартира в четворка в полузащита с Коклен, Парехо и Солер. За „прилепите“ в предни позиции ще бъдат Кевин Гамейро и Родриго Морено.

За гостите се очаква Маурисио Пелегрино да заложи на схема 4-4-2, с която да опита да измъкне нещо от „Места“.  В лазарета е аржентинският атакуващ халф Александър Шимановски, докато Унай Бустинза и Есекел Мунюз са под въпрос.

Очаква се Родри Тарин да остане отдясно на защитната линия. В сърцето на халфовата линия ще бъдат Микел Весга и Рубен Перес.
Валенсия има три успеха срещу този съперник в последните три срещи. Леганес все още няма успех над валенсианци откакто се изкачи в Ла Лига през 2016 г.

Срещата между Валенсия и Леганес е в събота, 20 октомври, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 1.

Виляреал - Атлетико Мадрид

Виляреал, под наставничеството на Хавиер Кайеха, започна колебливо сезона с едва две победи (две равенства и две загуби) в осем срещи. Атлетико от своя страна започна да набира сили след трудните първи дни и в момента се намира на трето място с 15 точки, на една пред градския съперник Реал.

За домакините аут са Сантиаго Касарес, Бруно Сориано и Хави Фуего. Под въпрос е бранителят Виктор Руис, които получи удар в главата в последния мач на тима. На негово място в сърцето на защитата може да застане Даниле Бонера, редом до Коста, Гонсалес и Гаспар. 

Очаква се Кайеха да започне със схема 4-2-3-1, като само напред ще бъде Жерард Морено, подкрепян от Санти Касорла, Пабло Форнайс и Мигел Лаюн. 

Нападателят на Атлетико Диего Коста получи разтежение в левия крак при успеха над Брюж (3:1) в Шампионска лига. Срокът на отсъствието бе около 2 седмици, но все пак испанецът с бразилски корени остава под въпрос за двубоя на "Ла Серамика".

Диего Симеоне най-сетне разполага с всичките си налични защитници, като отново може да заложи на Хименс и Годин в отбраната, а по бековете да бъдат Люка Ернандес и Хунафран. В халфовата линия Саул Нигес, Коке, Тома Лемар и Родри ще бъдат зад Антоан Гризман и Никола Калинич, който се очаква да замени Коста.

Виляреал са „черна котка“ за своя днешен съперник. „Жълтата подводница“ са непобедими в шест двубоя срещу мадридчани, като са спечелили всичките си последни три двубоя срещу момчетата на Диего Симеоне.

Срещата между Виляреал и Атлетико Мадрид е в събота, 20 октомври, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 1.

Барселона – Севиля

Севиля е с четири поредни победи в последните четири кръга, което качи тима на върха на таблицата. Нападателите на гостите – Андре Силва (7 гола) и Висим Бен Йадер (5 гола), са двама от четиримата най-силни стрелци в лигата, което нагледно се отразява и в представянето на тима в шампионата. 

Шампионът Барселона от своя страна е без успех в последните четири срещи – три равенства и една загуба. Само и единствено заради грешните стъпки на основните си конкуренти за титлата, каталунците не се отдалечиха много от върха, като още днес имат шанс да се върнат там, ако надделеят над намиращия се в суперформа лидер Севиля.

За Барса трайно аут за бранителите Томас Вермален и Самюел Юмтити. Този означава, че двойката централни бранители ще бъде съставена от Жерар Пике и Клемен Ленгле. Дилема пред Ернесто Валверде ще бъде на кого да заложи на позицията на десен бек, където Сержи Роберто вече е здрав и би трябвало да замени Нелсон Семедо.
Бразилецът Артур отново трябва да заеме мястото си в халфовата линия до Серхио Бускетс и Иван Ракитич, а Луис Суарес отново е готов за да поведе атаката на своя тим, редом до Фелипе Коутиньо и Лионел Меси.

За гостите отсъстващи са Максим Гоналон и Ибрахим Амаду. Серхио Ескудеро и Габриел Меркадо са здрави и готови за игра след контузии. Бившият играч на Барса – Алейш Видал, едва ли ще започне от първата минута, като на негово място трябва да бъде Гилермо Арана по десния фланг на полузащитата. Франко Васкес и Евер Банега ще оперират в средата на терена за Севиля.

Добрата новина за Барса е, че тимът записва добри резултати срещу този съперник, печелейки 9 от последните 10 сблъсъка, включително и финала за Купата на краля (5:0) на „Уанда Метрополитано“ през май тази година. 

Срещата между Барселона и Севиля е в събота, 20 октомври, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 1.

Ето ги и останалите мачове от деветия кръг:

Райо Валекано – Хетафе
Ейбар – Атлетик Билбао
Уеска – Еспаньол
Реал Бетис – Реал Валядолид
Реал Сосиедад - Жирона