Гостуването срещу Атлетик Билбао оправда най-лошите страхове, които имаха всички привърженици на Атлетико Мадрид след отпадането на отбора от Шампионската лига през седмицата. Игровият срив на „дюшекчиите” се пренесе и в Ла Лига, като те отстъпиха с 0:2 на „Сан Мамес” и отвориха шанс пред лидера Барселона да дръпне в класирането с 10 точки.

Срещата не беше изпъстрена с много голови ситуации, като домакините имаха първия истински шанс след 35 минути игра. Тогава Ян Облак реагира по перфектен начин, макар и да нямаше перфектна видимост спрямо далечния изстрел на Ибай Гомес.

В края на първото полувреме Антоан Гризман от Атлетико падна в наказателното поле на съперника след шпагат на Йерай, но реферът бързо пресече претенциите му за дузпа. Отсъждането на рефера беше доста спорно, а доста от съдийските анализатори в Испания се обединиха около мнението, че решението е ощетило сериозно гостите, след като шпагатът на бранителя попадна малко под коляното на френския национал. Интересното беше, че ситуацията не беше разгледана с ВАР.

Втората значима претенция на гостите за наказателен удар беше в 61-ата минута. Тогава ВАР влезе в употреба, когато Микел Сан Хосе в гръб попречи на Алваро Мората да отправи шут. Съдиите обаче прецениха, че по-скоро нападателят на Атлетико рита съперника си в крака при опита да нанесе шут, отколкото обратното.

Финалните минути на мача бяха тези, които пратиха срещата в полза на домакините. В 73-ата минута Иниго Кордоба осигури прекрасна асистенция за Иняки Уилямс в наказателното поле, а за последния остана най-лесното – да вкара на празна врата от 3-4 метра за 1:0.

Пет минути преди края Ибай Гомес даде хубав пас в дълбочина за Кенан Кодро, който довърши съперника с красив прехвърлящ удар – 2:0.

Във временното класиране Атлетико на този етап запази втората си позиция с 56 точки, но третият Реал Мадрид вече съвсем близо с 54 точки. Барселона е начело с 63 точки, а утре гостува срещу 8-ия Бетис.

Атлетик Билбао заема 9-ата позиция с 37 точки, отстъпвайки с две зад Бетис.