Отборът на Барселона постигна ценна победа в борбата за титлата в Ла Лига. Каталунците надвиха с 2:0 преследвача си в класирането Атлетико Мадрид и увеличиха преднината си пред „дюшекчиите“ на 11 пункта.

Успеха на състава на Ернесто Валверде на „Камп Ноу“ донесоха Луис Суарес и Лео Меси.

Така „блаугранас“ вече разполагат със 73 точки в актива си на върха, а „червено-белите“ са втори с 62.

Барса превъзхождаше съперника си, който бе с човек по-малко от 29-ата минута. Един от основните играчи на гостите Диего Коста си изкара глупав червен картон и остави своите в намален състав във важната битка.

Така с числено превъзходство домакините бяха по-активният състав и създадоха по-чистите ситуации. Въпреки това, победата бе изкована в заключителните 10 минути на срещата, когато само в рамите на две минути Меси и Суарес пронизаха вратата на Атлетико.

Преди това вратарят на „дюшекчиите“ Ян Облан изпъкна с редица решаващи намеси.

Двубоя в каталунската столица на живо изгледа мениджърът на следващия съперник на Барса - Манчестър Юнайтед - Оле Гунар Солскяер.

Барселона бе по-добрият тим през първото полувреме на „Камп Ноу“. Каталунците владееха по-продължително топката и създадоха по-чистите ситуации.

Още в 14-ата Жорди Алба бе изведен на стрелкова позиция от Лео Меси отляво, но ударът му срещна десния стълб.  

Нова чудесна възможност се разкри през „блаугранас“ в 28-ата минута. Филипе Коутинцо  излезе на добра позиция в пеналта  и шутира по земя, като бе насочил топката към долния десен ъгъл на Ян Облак. Словенецът обаче внимаваше и направи отлично спасяване.

След една невъздържана постъпка на Диего Коста в 29-ата минута, мадридчани останаха с човек по-малко. Натурализираният испанец протестира да бъде отсъдено нарушение срещу него на Жорди Алба, но след като това не се случи, влезе в разправия с рефера Жил Мансано. Коста си позволи неприлична реплика спрямо съдията, който не се поколеба и му вдигна директен червен картон.  

В резултат на случилото се Диего Симеоне се видя принуден да прави смяна. Така Сантиаго Ариас отстъпи мястото си на Анхел Кореа.

След почивката първата по-любопитна ситуация бе пред вратата на гостите в 64-ата минута. Тя дойде след страхотна контраатака, в чиято основа бяха Лионел Меси и Луис Суарес. Аржентинецът проби през центъра, след това видя добре включилия се отляво Луис Суарес и без да се бави пусна пас към него. Уругваецът пое умело и стреля, а само отличната намеса на Облак предотврати попадение в мрежата му.

„Червено-белите“ получиха право да изпълнят фаул от добра позиция в 68-ата минута. Антоан Гризман си заложи топката и стреля, но Марк-Андре тер Стеген внимаваше и спаси.

В 70-ата минута отново вратарят на мадридчани Облак се оказа в главната роля. Словенецът изпъкна с нова маркова намеса при много добра атака на Барса, в чиято основа бяха Меси и Суарес. Петкратният носител на „Златната топка“ шутира силно, но Облак изби. Топката попадна в Малком, който дебнеше отдясно и без да губи време стреля. Стражът на „дюшекчиите“ реагира светкавично и заключи топката между ръцете си.

Възпитаниците на Ернесто Валверде все пак дочакаха мига си, а той дойде в последните десет минути. Тогава само в рамките на две минути каталунците нанизаха два гола.

Първо в 85-ата Луис Суарес проби отляво и с прецизно насочен изстрел, леко под диагонал прати топката в долния ляв ъгъл на Облак, който макар че плонжира не успя да направи нищо – 1:0.

Две минути след това Меси проби отдясно, след това зави рязко и нахлу в пеналта. Техничарят елиминира Хименес, след което се завъртя и позиционирал се на линията на точката за дузпата, леко вдясно с изстрел по земя насочи топката в мрежата на Атлетико за 2:0. Диего Годин се опита да пресече изстрела, но без успех.

Така Барса се поздрави с успеха, а наставникът на Атлетико Диего Симеоне остана без победа над този съперник в рамките на Ла Лига.

Следващият мач на Барса е срещу Манчестър Юнайтед в Шампионаката лига. Гостуването на Театъра на мечтите е на 10 април от 22:00 часа. Няколко дни по-късно каталунците ще направят визита на Уеска в Примера, като в тази среща ще бъдат без Жерар Пике. Бранителят ще изтърпи наказание за натрупани жълти картони. 

Атлетико пък е домакин на Селта и ще бъде освен без Коста, и без Хосе Хименес, който подобно на Пике ще изтъпи санкция за натрупани картони. 


Стартови състави:

Барселона: Тер Стеген, Алба, Ленгле, Пике, Роберто, Артур, Бускетс, Ракитич, Коутиньо, Суарес, Меси

Атлетико Мадрид: Облак, Ариас, Хименес, Годин, Филипе Луиш, Саул, Родриго, Томас, Коки, Гризман, Коща