Една от най-полемичните ситуации в двубоя от 22-ия кръг на Ла Лига между Бетис и Атлетико Мадрид (1:0) се случи в 55-ата минута, когато „дюшекчиите“ имаха сериозни претенции за дузпа.

 Алваро Мората овладя топката отдясно по атаката в пеналта, а Федал понечи да чисти. Помежду им се получи контакт, а новият нападател на гостите падна. „Червено-белите“  протестираха за дузпа, но реферът Хименес остана безмълвен.

Анализаторът AS Итуралде Гонсалес, който е и футболен съдия коментира ситуацията, като се застъпи за тезата, че е трябвало да бъде отсъден 11-метров наказателен удар за Атлетико.  

„Дузпа е, защото играчът на Бетис първо докосва крака на съперника си, а след това играе с топката. Но ВАР не влиза в употреба, защото е въпрос на интерпретация“, обясни специалистът.

Междувременно бялата точка бе покана, но в другото наказателно поле. Именно с точен изстрел на Серхио Каналес от 11-те метра Бетис надви Атлетико.

Помолен да сподели мнението си за тази ситуация и коректно ли е отсъждането, Итуралде обясни: „Играта с ръка на Филипе Луис е ясна. Не знам какво прави ръката му там горе“.

Припомняме, че Луис скочи да чисти топката след центриране отляво, като тя се отби в ръката, а реферът не се поколеба и посочи бялата точка.