Атлетико Мадрид допусна изключителна сензация в Купата на Краля и отпадна в 1/8-финалите. Очакваше се „дюшекчиите” да имат трудности, но все пак да отстранят Жирона, само че каталунците стигнаха до зашеметяващо 3:3 и благодарение  на повечето попадения на чужд терен (1:1 в първия мач) продължиха напред. За първи път в ерата на Диего Симеоне - който води отбора от декември 2011 година - тимът отпада в етапа на 1/8-финалите.

На два пъти мадридчани повеждаха в резултата и два пъти клубът, който принадлежи на собственика на Манчестър Сити шейх Мансур, успяваше да смълчи трибуните на „Уанда Метрополитано”. Така единият от големите претенденти за трофея отпадна неочаквано, което оставя хоризонта чист пред Реал Мадрид и Барселона.

А вечерта започна по мечтан за домакините начин. Още в 12-та минута Диего Годин метна страхотен дълъг пас над цялата защита на Жирона, с което изведе Никола Калинич съвсем сам срещу вратаря. За хърватина беше изключително лесно да отбележи – 1:0.

До края на полувремето Атлетико пропиля няколко златни шанса. В 32-ата минута Анхел Кореа разтресе сериозно левия стълб с изстрел от 20-ина метра. Мигове по-късно Калинич помисли, че се е разписал за втори път, ала имаше вдигнат флаг за засада.

Така се стигна до 37-ата минута, когато Жирона изравни с удивително попадение. Защитата на Атлетико опита да изчисти едно центриране, но топката остана в наказателното поле и отиде към другия му край. Там Валери Фернандес нанесе спиращо дъха воле към обратния ъгъл и не даде никакви шансове на Антонио Адан – 1:1.

Тревожният сигнал за Атлетико дойде в 59-ата минута, когато Кристиан Стуани даде аванс на гостите. Това се случи след центриране на Алейш Гарсия, който от пряк свободен удар намери уругваеца без опека пред вратарското поле. Оттам нататък изстрелът с глава беше безукорен – 1:2.

Положителното за Атлетико беше, че тимът сравнително бързо отвърна на удара. В 66-ата Гризман даде пас напред, който по принцип беше за Калинич, но топката мина както покрай хърватина, така и покрай притисналите го защитници, за да се превърне в извеждащ пас за Анхел Кореа. Аржентинецът действа хладнокръвно и направи резултата 2:2.

Шест минути преди края Атлетико докосна класирането напред след френска комбинация. Тома Лемар с дрибъл стигна до границата на наказателното поле и с елегантно копване изведе Гризман по диагонал отляво и под остър ъгъл спрямо вратата. От трудната позиция нападателят произведе убийствен шут – 3:2.

Шокът настъпи две минути преди края на редовното време. Тогава Жирона атакува отдясно, а топката с ниско подаване стигна при Борха Гарсия при дъгата. Той нанесе шут, на пътя на който се оказа Сейду Думбия. Котдивоарецът отклони топката минимално, колкото да заблуди вратаря – 3:3.