Новата кампания в едно от най-вълнуващите първенства в Европа - испанската Ла Лига - отново е тук. Феновете по целия свят нямат търпение нетърпение да започнат поредните страхотни схватки по терените в Испания.

Миналият сезон Реал Мадрид измъкна титлата под носа на Барселона. Каталунците водеха в класирането преди принудителното спиране на сезона заради пандемията от COVID-19. След дългата почивка столичани направиха брутална серия от 10 поредни успеха, с което изместиха вечния враг от първото място и си осигуриха златните медали за 34-и път в историята.

Кастилци са големият фаворит за титлата и през този сезон. Зинедин Зидан има достатъчно стабилен състав, с който да щурмува върха. На "Сантиаго Бернабеу" не направиха кой знае какви промени в състава, но това не е непременно лошо, защото състезателите вече се познават отлично и са се стиковали помежду си.

В Каталуня ситуацията е доста по-деликатна. Крушението от Байерн Мюнхен с 2:8 в Шампионската лига нагнети обстановката на "Камп Ноу" и последваха големи трусове. Капитанът Лионел Меси заплаши с напускане, а в същото време и други играчи искат да си тръгнат или са нарочени за продажба. Феновете пък поискаха оставката на президента Джосеп Мария Бартомеу.

Шефовете успяха да убедят Меси да остане до края на договора си (лятото на 2021 година), и тепърва ще се види дали той ще играе с нужната мотивация и желание през този сезон. Отборът ще бъде доста преобразен и ще е трудно да се прогнозира как ще изглеждат каталунците през новата кампания и дали ще имат сили да се борят за титлата. Освен това бе направена и треньорска смяна, като на "Камп Ноу" се завърна легендата Роналд Куман със свой собствени идеи.

В битката за челните места ще са и Атлетико Мадрид и Севиля. Те имат достатъчно потенциал, за да бъдат сериозен фактор в Примера дивисион, както бе и през последните сезони. Това се видя и в представянето на севилци в Лига Европа, където спечелиха 6-ата си титла. Мадридчани с Диего Симеоне също са много опасни. Там обаче клубът ще трябва да наблегне на трансферния пазар за подсилване на атаката, която бе ахилесовата пета през миналия сезон. По този начин "дюшекчиите" ще имат основателни претенции в битката за титлата.

Ще се очакват изненади от някои от останалите отбори като 
Виляреал, Реал Сосиедад и Атлетик Билбао.

Под въпросителна е състоянието на Валенсия, който бе ударен от тежка финансова криза. "Прилепите" завоюваха Купата на Краля, но сега са на ръба на оцеляването и разпродават ключови играчи. Запалянковците все пак се надяват да се намери решение и отборът да се пребори поне за оставането си в елита.