Атлетико Мадрид победи Барселона в спиращ дъха мач с 3:2 и се класира за финала за Суперкупата на Испания. Там "дюшекчиите" ще се изправят срещу градския си съперник Реал Мадрид в неделя.

Столичани откриха резултата в началото на второто полувреме чрез резервата Коке, но каталунците бързо обърнаха резултата с голове на Меси и Антоан Гризман. Победата дойде по инфарктен начин след попадения на Алваро Мората от дузпа и на Хоакин Кореа в края на мача.

В първите минути двата отбора не предприеха изчаквателна тактика и се впуснаха в атаки. Барселона опита с типичния си стил с атаки наситени с подавания, докато Атлетико действаше по-директно. Още в 5-ата минута Нето улови плътен удар на Томас Партей от дистанция.

Барселона отговори с удар покрай левия страничен стълб на Артуро Видал. Малко по-късно имаше спиране на играта, за да се окаже медицинска помощ на сблъскалите се във въздуха Анхел Кореа и вратаря на каталунците Нето. Минути след това такава се наложи и за стражът на "дюшекчиите", който бе фаулиран от Луис Суарес.

В средата на първото полувреме играта се пренесе в централната част на терена и липсваха чистите голови положения. В тези минути преобладаваше по-твърда игра и често се футболистите прибягваха до нарушения. 

В 22-ата минута Лео Меси комбинира с Жорди Алба в наказателното поле и след това стреля с левия крак, но Облак спаси. Първа възможност за Барселона.

Постепенно каталунците изнесоха играта дълбоко в противниковото поле, като капитанът Меси се движеше по цялата ширина на терена.

В 29-ата минута аржентинецът проби отдясно и нагласи топката на удобния си ляв крак, но последвалият му удар премина високо над вратата. 

Три по-късно Нето боксира решително на близката греда след директен удар от фаул на Саул Нигес.

В 34-ата минута Меси центрира от корнер на близката греда, където Гризман продължи успоредно на голлинията, но Стефан Савич изби в ъглов удар, притичалият на задна греда Видал не успя да засече.

Пет минути преди края на първото полувреме Луис Суарес изведе Гризман зад гърба на защитата. Французинът опита технично да прехвърли Облак, но словенецът спаси. Минута по-късно Жорди Алба центрира ниско в наказателното поле, Суарес стреля от въздуха и отново стражът на Атлетико улови.

Полувремето завърши с напрежение между играчите на двата отбора. То беше подкладено от сдърпване между Алба и Жоао Феликс. Секунди след финала на първата част съдията трябваше да разтървава футболистите и да дава картони.

На почивката треньорът на Атлетико Диего Симеоне включи в игра опитния си капитан Коке на мястото на 

В първите секунди на втората част именно испанецът откри резултата за "дюшекчиите". Жоао Феликс финтира Видал пред наказателното поле и подаде към Кореа, който изведе елегантно зад гърба на отбраната Коке. Капитанът остана сам срещу Нето и с удар в долния десния ъгъл на вратата реализира.

В 51-ата минута Барселона възстанови равенството. След центриране на Артуро Видал в наказателното поле, Суарес свали с гърди към Меси. Аржентинецът овладя и с плътен удар с десния крак реализира.

Пет минути след попадението каталунците можеха да поведат, Грийзман се възползва от грешка на Саул в центъра на терена. Французинът напредна и отново се опита технично да прехвърли Облак, но словенецът улови с една ръка.

Барселона упражни натиск в следващите минути и това даде резултат. "Дюшекчиите" не избиха добре при едно центриране в наказателното поле, Меси овладя пред наказателното поле, финтира Саул и с левия крак реализира в долния десен ъгъл на Облак. Но след разглеждане на ситуацията с ВАР главният съдия Гонзалес отмени гола заради игра с ръка на аржентинеца.

Но все пак в 62-ата минута каталунците поведоха. Алба проби отляво и центрира към Суарес, който стреля с глава и принуди Облак да избива с една ръка, но при добавката бившият футболист на Атлетико Антоан Гризман добави отблизо с глава 2:1.

Дори след като обърнаха резултата възпитаниците на Ернесто Валверде продължиха да тормозят съперника си. При късо изпълнение на фаул Меси стреля на метър над напречната греда.

В средата на второто полувреме Диего СИмеоне получи лоши новини и трябваше да извади голмайстора си заради контузия. На мястото на Коке влезе младият Маркос Йоренте. Веднага с влизането си направи груб фаул в центъра на терена. Лео Меси застана зад топката, последва пас зад гърба на защитата към Артуро Видал, който продължи от въздуха успоредно на голлинията, където Жерар Пике засече отблизо. Но след ново презарглеждане на ВАР голът бе отменен заради засада на испанецът.

Десет минути преди края на мача, Витоло бе изведен зад гърба на защитата на Барселона. Испанецът финтира Нето, който го фаулира и главният съдия Гонзалес посочи бялата точка. За нарушението бразилският страж получи жълт картон. Зад топката застана Алваро Мората и с точен изстрел в левия ъгъл възстанови равенството.

Веднага след попадението "дюшакчиите" поискаха още една дузпа за игра с ръка на Пике в наказателното поле. Но след разглеждане на ситуацията с ВАР, такава не бе отсъдена. 

В 86-ата минута този луд мач продължи да бъде такъв! Анхел Кореа бе изведен зад гърба на защитата. Аржентинецът овладя и стреля, при което Нето отрази удара, но топката влетя в мрежата и дори притичалият Сержи Роберто не успя да се намеси - 3:2 за Атлетико.

В последната минута на редовното време Маркос Йоренте проби самостоятелно през центъра и стреля, но Нето с една ръка изби в ъглов удар.

До края на двубоя Барселона опита финален натиск, но защитата на Атлетико Мадрид се справи. За пореден път Диего Симеоне показа тактическата си грамотност и успя да излъже съперника си.

БАРСЕЛОНА - АТЛЕТИКО МАДРИД 2:3

Голмайстори: 0:1 Коке 46', 1:1 Меси 51', 2:1 Гризман 62, 2:2 Мората 81-дузпа, 2:3 Кореа 86

БАРСЕЛОНА (4–3–3): Нето, Роберто, Пике, Юмтити, Алба, Бускетс (86 - Ракитич), Видал, Де Йонг, Грийзман, Меси, Суарес

АТЛЕТИКО М (4–4–2): Облак, Трипиер, Фелипе, Савич, Лоди (67 - Витоло), Партей, Ерера (46 - Коке (72 - М. Йоренте), Саул, Кореа, Феликс, Мората