Барселона и Атлетико Мадрид завършиха 2:2 на "Камп Ноу" в дербито на 33-ия кръг в Ла Лига. Двубоят бе белязан от три дузпи. Два наказателни удара бяха отсъдени за "дюшекчиите", но като цяло и трите бяха дискусионни. В 12-ата минута нападателят на гостите Диего Коща си отбеляза автогол. Бразилецът получи възможност да се реабилитира малко по-късно, но пропусна дузпа. Все пак "дюшекчиите" получиха възможност да повторят наказателния удар и този път Саул възстанови равенството. В началото на втората част Лео Меси вкара втори гол за "блаугранас" от 11-метров наказателен удар. Но в 62-ата минута главният съдия отсъди трета дузпа и втора за Атлетико в двубоя. Саул застана зад топката и възстанови равенството.

Този двубой бе много важен за каталунците, след като изоставаха на две точки зад Реал Мадрид в битката за титлата пет кръга преди края. В момента разликата е една точка, но в четвъртък Реал Мадрид ще има възможността да я увеличи на четири пункта.

Домакините стартираха агресивно и още във 2-ата минута Луис Суарес се измъкна в наказателното поле, след което стреля, но слабо и Ян Облак улови без проблеми. Веднага след това последва груб фаул на Лео Меси. След последвалият пряк свободен удар изпълнен от Лоди защитата на Барселона увисна, но гостите не успяха да засечат кълбото в мрежата на Тер Стеген.

Каталунците владееха контрола на топката, но в 7-ата минута се стинга до фаул в опасна близост до вратата на Тер Стеген. Караско стреля от пряк свободни удар и топката премина встрани от дясната греда.

Две по-късно Иван Ракитич отправи плътен изстрел от разстояние, Облак не видя добре топката, но се намеси решително.

В 11-ата минута каталунците получиха правото да изпълнят пряк свободен удар от добра позиция след неразчетена игра с ръка на Саул. Меси стреля от фаула, но топката рикошира и излезе в ъглов удар. От последвалият корнер Барселона поведе, след като Диего Коща си вкара нелеп автогол. Бразилецът се опита да изчисти топката в малкото наказателно поле, но засече кълбото в собствената си врата.

Действият на терена се развиваха с невероятна бързина и в 16-ата минута Атлетико получи дузпа за нарушение на Артуро Видал в наказателното поле на домакините. Не последваха протести от играчите на каталунците и Диего Коща заложи топката, за да се реваншира на своите съотборници. Бразилецът се засили, спря преди да стреля и прати топката в десния ъгъл, но Марк-Андре тер Щеген запази спокойствие и отрази удара.

Все пак изравнителното попадение дойде минути по-късно, когато Саул отблеяза във вратата на германския страж, след като съдията даде нова възможност на гостите да изпълнят дузпата. В ситуацията реферът Алехандро Ернандес бе посочил ъглов удар за "дюшекчиите", но последва консултация ВАР и отново показа бялата точка. Испанският национал се засили и този път прати кълбото в мрежата на Тер Стеген.

Барселона опита да реагира мигновено и отново да излезе напред в резултата. В 22-ата минута Лео Меси изстреля снаряд, който премина вляво от вратата на Облак.

В 30-ата минута Лео Меси получи в наказателното поле и реши веднага да стреля, при което топката премина на сантиметри от левия страничен стълб.

Последваха нервни минути, в които Саул получи жълт картон за грубо нарушение. В 38-ата минута Маркос Йоренте стреля от границата на наказателното поле, но изстрелът му бе блокиран и вратата на Тер Стеген не бе застрашена.

Две минути преди края на първото полувреме Лео Меси стреля от фаул, което принуди Облак да избива в ъглов удар. Дълбоко в добавеното време, Караско отправи добър изстрел, но той бе блокиран. Това бе и последната опасност пред една от двете врати за първата част.

Още в самото начало на втората част главният съдия Алехандро Ернандес отсъди дузпа в полза на Барселона след нарушение на Фелипе срещу Нелсон Семедо. Лео Меси застана зад топката и превърна 11-метровия наказателен удар в гол, като елегантно копна над Облак.

В следващите минути каталунците задържаха контрола на топката и разиграваха в типичния си стил.

В 56-ата минута Диего Коща се извиси, но ударът му с глава отблизо прелетя малко встрани от лявата греда.

В 62-ата минута главният съдия Алехандро Ернандес отсъди трета дузпа в двубоя след нарушение на Нелсон Семедо. Зад топката отново застана Саул и изравни.

Последваха минути, в които двата тима си размениха остри атаки, но опасностите Тер Стеген и Облак липсваха.

В 71-ата минута Артуро Видал бе намерен на изгодна позиция. Чилиецът стреля добре, но топката в последния момент топката прелетя отдясно на вратата.

Две по-късно Атлетико отговори с плътен изстрел на Жоао Феликс. Португалецът принуди Тер Стеген решително да улови. След леко затишие в действията на терена, Барселона бе близо до трети гол.

В 81-ата минута Серхио Бускетс стреля с глава в наказателното поле, но изстрелът му премина над напречната греда.

До края на двубоя играта бе накъсана от чести смени и головите положения липсваха, което не бе добро дошло за домакините. Дълбоко в допълнителното време Тома Лемар бе спрян в половината на Барселона и това бе последното действие за мача.

БАРСЕЛОНА - АТЛЕТИКО М 2:2

1:0 Коща 12'-авт.

1:1 Саул 19'-д.

2:1 Меси 50'-д.

2:2 Саул  62'-д.

 

СЪСТАВИТЕ:

БАРСЕЛОНА: Тер Стеген, Семедо, Пике, Ленгле, Алба, Бускетс, Ракитич, Видал, Пуиг, Меси, Суарес

Треньор: Кике Сетиен

АТЛЕТИКО МАДРИД: Облак, Ариас, Хименес, Фелипе, Лоди, Томас, Саул, Йоренте, Караско, Кореа, Коща

Треньор: Диего Симеоне

Съдия: Алехандро Ернандес

Стадион: "Камп Ноу"