Големият проблем за Атлетико Мадрид от началото на сезона е липсата на гол. Воденият от Диего Симеоне отбор изпитва затруднения при отбелязването на попадения и именно заради това допуска негативни резултати, като равенството при гостуването на Леганес (1:1) на „Бутарке“ в 11-ия кръг на Ла Лига.

Атлетико Мадрид е отбелязал само 13 гола от началото на сезона, което е много малък брой за качеството , което се очаква да имат „рохибланкос“. Отборът е вкарал 13 гола в първите 11 кръга от Ла Лига, което прави по малко повече от гол на мача. „Дюшекчиите“ губят това съревнование с всичките си преки конкуренти в борбата за титлата. Барселона има 31 гола, Реал Мадрид – 16, Севиля – 22 и то с мач по-малко. Цифрите в по-голяма степен съответстват на целите на тези отбори. Атлетико Мадрид до този момент се спасява, благодарение на играта в защита и успява да отговори на темпото на тимовете, които са замесени в борбата за челните места. „Дюшекчиите“ са допуснали само шест гола, а Ян Облак продължава да е вратарят с най-добри показатели в испанския шампионат.

Ако съперникът успее да вкара гол на Атлетико Мадрид, столичани не са в състояние да спечелят своя мач.

Статистиката е много тревожна за Атлетико Мадрид. Ако погледнете 16-те официални мача на отбора от началото на сезона, в те от тях Атлетико Мадрид или е вкарал само един гол, или изобщо не е отбелязал. С други думи само в шест двубоя Атлетико успя да вкара повече от един гол. 1:0 бе достатъчно за „дюшекчиите“ в мачовете срещу Райо Валекано, Бетис и Сант Андреу. Отборът изпусна победата в срещите срещу Валенсия, Ейбар, Виляреал и Леганес, въпреки че имаше водеща роля и повеждаше в резултата. Равенствата може да бъдат различни. Валенсия притисна много сериозно Атлетико на „Местая“. Срещу Леганес, „дюшекчиите“ пропуснаха възможността да ликвидират своя съперник. Срещу Ейбар, Атлетико пропусна да вкара голове на празна врата. Резултатът можеше да бъде дори скандален при определено стечение на обстоятелствата.

Атлетико Мадрид не успя да вкара нито един гол в мачовете срещу Селта Виго, Реал Мадрид и Борусия Дортмунд.

Само в шест от 16-те мача Атлетико живя по-спокойно. Отборът вкара четири гола в мача за Суперкупата на Европа срещу Реал Мадрид. „Дюшекчиите“ вкараха по три гола в мачовете срещу Уеска и Брюж. Другите три мача, в които отборът вкара по два гола за победите с 2:1 срещу Монако, с 2:0 срещу Хетафе и с 2:0 срещу Реал Сосиедад.

Ако Атлетико Мадрид не успее да вкара, страда, защото малкото голове, които вкарва не му гарантират, че ще успее да спечели мачовете си.