Отборът на Атлетико Мадрид е новият шампион в испанската Ла Лига! "Дюшекчиите" направиха обрат от 2:1 като гост на Реал Валядолид в мач от последния 38-и кръг, с което тимът детронира градския си съперник Реал Мадрид, който остана с две точки по-малсо. Оскар Плано откри в 18-ата за домакините, но Анхел Кореа изравни в 57-ата минута. Луис Суарес обаче донесе пълния обрат и титлата за Атлети с гола си в 67-ата минута.  

Gulliver/GettyImages
85 снимки

По този начин тимът на Диего Симеоне триумфира с 11-ата си титла на Испания в своята история. За последно “рохибланкос” станаха шампиони през сезон 2013/2014, когато отново всичко се реши в последния кръг, а наставник на столичани отново бе Чоло Симеоне. Във втори пореден мач пък прокудният от Барселона Луис Суаред спаси Атлетико, след като в предишния кръг реализира победното попадение срещу Осасуна. 

С този успех Атлетико Мадрид приключва сезона в Ла Лига с 86 точки, а втори остана градският съперник Реал Мадрид с две по-малко - 84. "Лос бланкос" до последно бяха в битката за титлата и направиха късен обрат у дома срещу Виляреал, но Атлетико не се предаде и успя да се удържи първото място, след като през по-голямата част от сезона бе лидер в класирането. На трето място завършва Барселона със 79 точки.

Валядолид обаче се прости с елитния си статут и ще играе в Ла Лига 2 през следващия сезон. Тимът завърши на предпоследното 19-о място с актив от 31 точки, с пет по-малко от спасителната зона. 

КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Срещата стартира в спокойно темпо, като и двата отбора не искаха да предприемат излишни рискове.

Първата по-интересна ситуация дойде в деветата минута, когато топката стигна до Луис Суарес отдясно в наказателното поле. Уругваецът опита изстрел от малък ъгъл, но неточно. 

Минута по-късно Тони Вия отправи първия удар за домакините, но вратарят Ян Облак улови.

Атлетико трудно стигаше до наказателното поле на своя съперник, като Валядолид седеше компактно в защита и чакаше своите шансове на контраатака.

Такъв се откри в 18-ата минута, когато домакините поведоха в резултата. Гостите изпълниха корнер, но впоследствие изгубиха топката и Валядолид организира брилянтна контра, при която Маркос де Соуса изведе по отличен начин от своята половина Оскар Плано зад защитата на столичани. Плано напредна на скорост, влезе в наказателното поле и с хубав удар намери близкия ляв ъгъл на вратаря Облак за 1:0.  

В 27-ата минута гостите организираха една от малкото си атаки отдясно, топката бе центрира в наказателното поле, където футболист на Валядолид за малко не си отбеляза куриозен автогол с глава, като топката мина много близо до лявата греда на Жорди Масип в корнер. След неговото изпълнение Хосе Хименес се извиси над всички и стреля с глава, но не затрудни стража на домакините. 

Гостите вдигнаха оборотите и в 32-ата минута Луис Суарес стреля от опасна позиция в наказателното поле на Валядолид, но се получи лек рикошет в тялото на противников футболист и топката излезе в ъглов удар. След изпълнението на корнера Фелипе стреля с глава, но над вратата.

В 38-ата минута нападателят на домакините Шон Вайсман стреля добре с глава, но словенският вратар на гостите нямаше проблеми да спаси.

Второто полувреме стартира с отличен шанс за Атлетико да изравни. Суарес получи на дбора позиция в наказателното поле и шутира, но играч на Валядолид изчисти топката от голлинията.

В 50-ата минута отново Хименес стреля неточно с глава.

Натискът на „рохибланкос“ в началото на втората част даде резултат в 57-ата, когато успяха да изравнят. Анхел Кореа финтира двама футболисти на Валядолид и след това стреля много прецизно по земя, като топката мина между краката на играч на домакините и попадна в долния ляв ъгъл на Масип – 1:1.

Пет минути по-късно обаче Валядолид пропиля отличен шанс отново да поведе. Шон Вайсман отправи мощен удар от дистанция, но Облак изби.

Атлетико обаче стигна до пълния обрат в 67-ата, когато в герой се превърна отново Луис Суарес. Уругваецът се озова сам срещу вратаря Масип след груба грешка на появилия се преди секунди в игра за Валядолид Серджи Гуардиола и с отличен удар не остави шансове на стража на домакините.

В 77-ата минута Яник Караско можеше да реализира и трето попадение за гостите, но шутира неточно от добра позиция след подаване на Суарес.

Минута преди края на редовното време резервата Жофри Кондогбия също шутира от малък ъгъл, но топката се оплете от външната част на мрежата.

В последните секунди на редовното време домакините имаха чудесен шанс да изравнят. Резервата Серджи Гуардиола получи топката в наказателното поле и остана сам срещу Облак, но стреля неточно.

До края на срещата Атлетико успя да удържи аванса си и стигна до победата, която гарантира и титлата на тима в Ла Лига за сезон 2021/2021! 


FT | РЕАЛ ВАЛЯДОЛИД – АТЛЕТИКО МАДРИД 1:2

1:0 Оскар Плано 18'

1:1 Анхел Кореа 57'

1:2 Луис Суарес 67'

Стартови състави на двата отбора:

РЕАЛ ВАЛЯДОЛИД (4-4-2): 1. Жорди Масип ) – 18. Сайди Янко, 4. Кико Оливас, 15. Джавад Ел Ямик, 25. Лукас Оласа – 19. Тони Вия, 17. Роке Меса, 20. Феде Сан Еметерио, 10. Оскар Плано – 16. Маркос де Соуса, 9. Шон Вайсман

Старши треньор: Серхио

АТЛЕТИКО МАДРИД (4-3-3): 13. Ян Облак – 22. Марио Ермосо, 2. Хосе Хименес, 18. Фелипе, 23. Киърън Трипиър – 8. Саул Нигес, 6. Коке ), 14. Маркос Йоренте – 21. Яник Караско, 9. Луис Суарес, 10. Анхел Кореа

Старши треньор: Диего Симеоне


Главен съдия: Хосе Мария Санчес Мартинес, Испания

Стадион: „Хосе Сория“, Валядолид, Испания