Лидерът Атлетико Мадрид постигна труден успех с 1:0 над Алавес в мач от 28-ия кръг кръг на Ла Лига. Гола вкара Луис Суарес в 54-ата минута, но в герой се превърна вратарят на "дюшекчиите" Ян Облак, който спаси дузпа четири минути преди края на мача.
Срещата започна равностойно, но изненадващо гостите можеха да открият резултата още в 7-ата минута. Дълъг пас отляво достигна до Пелистри, който шутира от движение, но топката профуча над вратата на "дюшекчиите". В 13-ата минута топката срещна ръката на играча на Алавес - Едгар Мендес в единоборство във въздуха, но след консултация с ВАР дузпа не беше отсъдена.  
 
Алавес организира отлична атака в 24-ата минута и топката достигна до голмайстора на тима Хоселу, който шутира без забавяне, но след рикошет в защитник топката излезе в ъглов удар. Шест минути по-късно домакините можеха да поведат, макар и малко случайно. Стефан Савич опита центриране, но се получи удар под гредата. Стражът на Алавес Фернандо Пачеко обаче внимаваше и изби в корнер.
 
Футболистите на Атлетико бяха много близо до гола в 37-ата минута, но Луис Суарес и Йоренте не успяха да нанесат завършващ удар. В крайна сметка топката достигна до Анхел Кореа, който обаче се подхлъзна и прати топката в аут. В 41-ата минута блесна Луис Суарес, който се разходи между защитниците на съперника, но шутира покрай вратата. В добавеното време на първата част късметът бе на страната на домакините, след като топката изненада Йоренте и той я насочи към своята врата. Ян Облак внимаваше и я улови. 
 
Домакините поведоха в 54-ата минута с 19-ия гол на Луис Суарес в Ла Лига този сезон. Уругваецът вкара с летящ плонж, засичайки страхотно центриране на Трипиър отдясно. За Суарес попадението има изключителна стойност, тъй като е под №500 в богатата му кариера. 
 
Голът окричи "дюшекчиите", които пропуснаха да удвоят резултата 4 минути по-късно. Ново центриране на Трипиър отдясно намери в наказателното поле Йоренте, който стреля незабавно. Само изключителната намеса на Пачеко, който отклони топката в напречната греда, спаси гостите от второ попадение.
 
Драмата настъпи в 86-ата минута, когато реферът отсъди дузпа в полза на Алавес, но Ян Облак показа защо е смятан от мнозина за най-добрия вратар в света. С фантастична реакция той спаси удара от бялата точка на Хоселу. 11-метровият наказателен удар бе отсъден след проверка с ВАР заради удар с ръка на Стефан Савич срещу Луис Риоха.
 
FT АТЛЕТИКО М - АЛАВЕС 1:0
 
1:0 Луис Суарес (54)
 
АТЛЕТИКО М: 13. Облак - 15. Савич, 2. Хименес, 22. Ермосо, 6. Коке, 23. Трипиър, 14. Йоренте, 11. Лемар, 21. Ферейра, 10. Кореа, 9. Суарес
Треньор Диего Симеоне
АЛАВЕС: 1. Пачеко - 23. Наваро, 5. Лагуардия, 22. Лежун, 3. Дуарте, 37. Пелистри, 16. Мендес, 6. Баталия, 20. Понс, 24. Хота, 9. Хоселу
Треньор Абелардо