От Атлетико Мадрид официално потвърдиха, че футболистите на тима няма да направят шпалир на Реал Мадрид преди дербито на “Уанда Метрополитано” на 8 май. "Белите" си подсигуриха титлата с победата над Еспаньол (4:0), а първият им мач като шампиони ще е именно на стадиона на Атлетико. 

“Някои искат да превърнат нещо, родено като жест на признание към шампиона, в публичен данък, пропит с аромат на унижение. При никакви обстоятелства Атлетико няма да участва в подобен опит за подигравка, който оставя на заден план истинските спортни ценности и насърчава конфронтацията и напрежението между феновете”, се казва в изявлението на “дюшекчиите”. 

От клуба добавиха, че никога това дали даден отбор ще направи или не шпалир на новия шампион, не е предизвиквало подобен дебат. 

“В последните години спечелихме няколко трофея, включително две титли в Ла Лига. Понякога имаше опити да бъдем почетени от съперника, друг път - не. Но никога не сме настоявали за нищо и не се е генерирало изкуствено напрежение. Някой помни ли да е имало спор в началото на този сезон? Първият ни мач беше гостуване на Селта и домакините не направиха шпалир, което беше правилно. Този жест има смисъл, когато е пред публиката на шампиона, за да могат играчите да бъдат аплодирани от феновете си. В първия ни домакински мач бяхме поздравени от Елче, към което се отнасяме с благодарност, но не сме настоявали за това”, написаха още от Атлетико. 

"Дюшекчиите" са изпратили писмо до Реал Мадрид, с което са поздравили градския си съперник за спечелената титла.