След равенството между Севиля и Атлетико Мадрид (1:1) в последния кръг, лидерът Барселона се откъсна на 5 точки на върха в Ла Лига. Изглежда, че и през този сезон каталунците имат малко повече аргументи от свите колебливи конкуренти.

Реал Мадрид все още няма шампионатен успех през 2019-а година, а с оглед и на огромния брой контузени на "Бернабеу" ситуацията пред Сантиаго Солари изглежда завързана. Загубата от Реал Сосиедад (1:2) преди седмицата определено посече амбициите на тима за нещо голямо през този сезон в първенството. То обаче е дълго и големите битки тепърва предстоят.

Двубоите на претендентите за челните места са струпани в неделя. Именно тези мачове са акцентът на цялата програма за този кръг.

Ето какво ни предлага 19-ят кръг в Ла Лига:

Атлетико Мадрид - Леванте

След три поредни успеха в Ла Лига и непрестанно дишане във врата на лидера Барселона, момчетата на Диего Симоне загубиха точки в първия си мач за новата година. „Дюшекчиите“ завършиха при 1:1 като гост на другия претендент за челните места – Севиля, като гост. Така запазиха разлика между двата тима остана 2 точки, но всички това позволи на Барса да се отдалечи на 5 точки на върха.

Сега на „Уанда“ пристига намиращият се в отлично състояние Леванте. Тимът на Пако Лопес полетя в облаците, след като тръшна Барселона с 2:1 в първия мач от 1/8-финалите за Купата на Краля през седмицата. Това няма как да не влее свежа кръв във вените на валенсианци. В Ла Лига те също се справят на ниво, като са точно в средата на таблицата (23 т.).

Севиля - Атлетико Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Аут за Атлетико са Диего Коста, Фелипе Луис, които са контузени, както и наказаният Саул Нигес. Люка Ернандес също имаше проблеми в последните седмици, но има вероятност да получи минути. Очаква се Сантиаго Ариас да бъде отдясно на защитата, а Хуанфран отляво. В средата на терена ще действат Лемар, Томас, Родри и Коке, а напред голмайсторът Гризман и аржентинецът Кореа.

За тима от „Сиудад де Валенсия“ извън сметките са Антонио Луна, Армандо Садику (контузени) и Серхи Постиго (наказан). Рубен Рочина се завръща след санкция, така че ще може да заеме мястото си в средата на терена. В схема 3-5-2 Жейсон и Тоньо ще бъдат по двата фланга, а Марти и Морелес ще поведат атаката на тима.

Срещата между Атлетико Мадрид и Леванте е в неделя, 13 януари, от 13:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Атлетик Билбао - Севиля

Севиля трябва да съжалява, че не влиза в 19-ия кръг като втори в таблицата. Момчетата на Пабло Мачин изпуснаха преднина от гол срещу Атлетико Мадрид (1:1) на „Санчес Писхуан“ в дербито за втората позиция.

Сега пред тима на Пабло Мачин се изправя играещият силно в последно време Атлетик Билбао. Баските са в серия от 4 мача без загуба – 8 спечелени точки, което ги отдалечи с малко от зоната на изпадащите.

През седмицата отборът от „Сан Мамес“ си върна бившия си футболист – Ибай Гомес, който в последните два сезона носи екипа на Алавес.

В Билбао са притеснени от някои контузии – аут със сигурност са Микел Рико и Иниго Лекуе. Под въпрос обаче остават Юри, Дани Гарсиа, Иняки Уилямс и Раул Гарсиа. Очаква се Йерай Алварес да се завърне в сърцето на защитата след изтърпяно наказание. Ечебериа и Гарсиа трябва да действат в центъра на терена, а пред тях – Кордоба, Муниан и Оскар Де Маркос. Като сам изнесен нападател се очаква да бъде Иняки Уилямс, ако все пак проблемите с травмата не му попречат да започне от първата минута.

Севиля - Атлетико Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

За Севиля извън сметките са Франко Васкес и Даниел Карисо. Максим Гоналон продължава да лекува контузия. Йорис Наньон се очаква да се завърне като централен бранител, въпреки че Габи Меркадо изтърпя своето наказание. Навас и Ескудеро ще действат по крилата, а Сарабиа ще е плеймейкър зад голмайсторите Бен Йедер и Силва.

В петъчната вечер Севиля си осигури привличането на двама млади играчи - 20-годишния бранител на Аякс - Максимилиан Вьобер, и 23-нападател на Барселона - Мунир Ел Хадади.

Срещата между Атлетик Билбао и Севиля е в неделя, 13 януари, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Барселона - Ейбар

Трудният успех над Хетафе (2:1) на негостоприемния „Колизеум Алфонсо Перес“ откъсна Барса с 5 точки на върха (40 т.) пред основния преследвач Атлетико Мадрид (35 т.). Каталунците са в серия от 5 поредни успеха, а силната форма на звездата Лионел Меси набира скорост - 7 гола и 3 аситенции при последните успехи на тима.

През седмицата „вторият отбор“ на каталунците претърпя крушение във Валенсия (1:2), след като отстъпи на местния Леванте в първи мач от 1/8-финалите за Купата на краля.

Денис Суарес

източник: Gulliver/GettyImages

Барса ще трябва да трие мрачните лица с домакинство на средняка Ейбар. Баските са в най-дългата серия от равенства спрямо другите си съперници в таблицата – 4. Те обаче поднесоха една най-големите изненади през сезона в Ла Лига, след като в средата на ноември подчиниха Реал Мадрид у дома с 3:0.

В петъчния ден Барса потвърди сделката със Севиля за испанеца с марокански корени Мунир Ел Хадади, тъй като Валверде не вкарва младежа в сметките си.

Относно сблъсъка с Ейбар домакините от „Камп Ноу“ няма да могат да разчитат на контузените Рафиня, Самуел Умтити и Томас Вермален, а Серхи Сампер остава под въпрос. Серхи Роберто би трябвало да започне отдясно на защитата за сметка на Семедо, а Артур ще заеме място в халфовата линия вместо Артуро Видал.

Лионел Меси и Луис Суарес

източник: Gulliver/GettyImages

Усман Дембеле би трябвало да замени направилия слаб мач срещу Леванте Фелипе Коутиньо.Французинът ще си партнира с големите звезди Луис Суарес и Лионел Меси в атаката на "лос кулес".

Срещата между Барселона и Ейбар е в неделя, 13 януари, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Бетис - Реал Мадрид

Реал Мадрид продължава с колебанията в Ла Лига. Момчетата на Сантиаго Солари все още са без успех през 2019-а в шампионата след равенството с Виляреал (2:2) и загубата от Реал Сосиедад (1:2). През седмицата тимът все пак стигна до победа, която да рестартира новата година – с 3:0 над Леганес в турнира за Купата.

Реал остава 5-ти в шампионата (30 т.), а на 4 пункта отзад е сегашният съперник – Бетис.Тимът от „Бенито Вямарин“ потегли лошо през есента, но сега,след поредица от силни резултати и няколко победи, тимът е в зоната на местата, пращащи в европейските клубни турнири.

Реал Мадрид

източник: Gulliver/Getty Images

Големият шок за севилци също дойде в последния кръг, когато те отстъпиха на последния Уеска (1:2).

За Бетис извън сметките са Сидни и Жуниор Фирпо, което ще позволи на Кристиан Тейо да се задържи на фланга. Каналес и Санабриа ще са един зад друг и ще водят нападението на тима в схема 3-5-1-1.

Лазаретът на Реал Мадрид е пълен. В момента цели шестима са с травми – Бейл, Асенсио, Куртоа, Йоренте, Кроос и Мариано. Правещият страхотно впечатление в последните седмици – Винисиус Жуниор, бе повален от грип и пропусна едно от последните занимания. Състоянието му ще бъде обсъждано от треньорския щаб на Реал. Наказан е Лукас Васкес.

В двубоя за Купата с Леганес новопривлеченият талант от Манчестър Сити – Браим Диас, направи своя дебют за първия тим. Очаква се и сега той да запише минути, но едва ли ще са като титуляр.

Виляреал - Реал Мадрид 2:2

източник: Gulliver/GettyImages

Поради многото контузени се очаква най-сетне Иско да започне като титляр при Солари в шампионатен мач. Той трябва да води нападението на „белите“ с Бензема и Винисиус. Модрич, Касемиро и Себайос ще оперират в средата на терена, а обичайните – Карвахал, Варан, Рамос и Марсело, ще действат в защита.

Срещата между Бетис и Реал Мадрид е в неделя, 13 януари, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Леганес и Уеска е в събота, 12 януари, от 14:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Валенсия и Валядолид е в събота, 12 януари, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Жирона и Алавес е в събота, 12 януари, от 19:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Виляреал и Хетафе е в събота, 12 януари, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Реал Сосиедад и Еспаньол е в понеделник, 13 януари, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.