Барселона има прекрасна преднина от 11 точки на върха в Ла Лига. Тимът на Ернество Вавлерде вече докосва поредния си трофей в испански елит.

Преди седмица бе направена голямата крачка след успех над Атлетико Мадрид (2:0) у дома. Сега за Барса предстои поредният важен сблъсък. Да, той е срещу последния Уеска - срещата е събота (12 април) от 17:15 часа, пряк по MAX Sport 4, но нова победа ще доближи титлата до прегръдките на каталунците.

Тимът ще бъде без голямата си звезда Лионел Меси, който не бе включен в групата. Той получи почивка след победата над Манчестър Юнайтед в Шампионската лига (1:0). Извън състава останаха още Иван Ракитич, Серхио Бускетс, Жерар Пике и Луис Суарес, последните двама поради санкция. Аут е и Сержи Роберто заради контузия.

Иначе съботният ден стартира с двубоя между Еспаньол и Алавес (14:00 ч., пряко по MAX Sport 4). При нов неуспех баските ще се отдалечат от мечтата за участие в турнира Лига Европа.

В края на съботния ден Атлетико Мадрид приема Селта (от 19:30 ч. в събота пряко по MAX Sport 4) в опита да се върне на пътя на победите. Момчетата на Диего Симеоне загубиха на два пъти в последните 4 кръга, с което напълно сдадоха борбата за титлата в Ла Лига. Основната цел пред "дюшекчиите" сега е да задържат втората позиция, тъй като градския съперник Реал е само на 2 точки на 3-ото място.

За Селта всяка точка е жизненоважна, тъй като тя ще помогне в борбата за титлата. С две победи и едно равенство в последните три кръга галисийци вече са извън зоната на изпадащите (на 2 точки пред 18-ия Виляреал).

Севилското дерби между Севиля и Бетис ще затвори съботната програма (от 21:45 ч., пряко по MAX Sport 4). Домакините от "Санчес Писхуан" се борят за 4-ото място и участие в Шампионската лига, докато Бетис е на няколко пункта от зона "Лига Европа". Двата тима ще могат да разчитат на всичко най-добро в съставите си, като за Севиля се завръща след наказание легендата Хесус Навас. 

Неделният ден се откри с двубоя между Валядолид и Хетафе (от 13:00 часа, пряко по MAX Sport 4). Валядолид не е може да вземе точка в последните си два мача. В момента новаците са с равен брой пунктове с 18-ия Виляреал, но заради по-добрите си голови показатели остават над чертата. Битката за оцеляване ще е свирепа до последно, така че на "Хосе Сориа" ще ври и кипи.

Още един тим замесен в оцеляването е Райо Валекано, който вече постигна първия си успех при новия наставник Пако Хемес (2:0 над Валенсия). Столичани са 19-ти с 27 пункта на 3 зад спасението и сега гостуват на Атлетик Билбао на трудния за покоряване "Сан Мамес" (15:00 ч., пряко по MAX Sport 4).

В един от мачовете без особено значение Реал Сосиедад приема Ейбар (17:15 ч., пряко по MAX Sport 4). Два тима средняци, за които единствената отплата би било място в горната половина на таблицата.

В "Мотивили" в Жирона обаче ще бъде страшн оинтересно, защото визита има Виляраел (19:30ч., пряко по MAX Sport 4). Тимът загуби от Валенсия преди няколко дни в първия 1/4-финал в Лига Европа (1:3) и елиминацията изглежда близо. За момчетата на Хосе Кайеха обаче най-важната задача ще бъде да оцелеят. Те са 18-ти с 30 пункта и всяка точка до края ще бъде 

Неделният ден завършва с още едно градско дерби - това между Валенсия и Леванте на "Местая" (21:45ч.., пряко по MAX Sport 4). Мачовете между тези два отбора винаги са били напечени. 15-ият Леванте като че ли е с една идея по-далеч от зоната на изпадащите, но чисто математически - само 3 точки до 18-ия Виляреал, може да се свлече за една-две седмици.

Валенсия пък преследва ценни точки, с които да настигне Хетафе (4 точки повече) на четвъртото място 

Кръгът се затваря в понеделник (15.04), където Реал Мадрид гостува на Леганес в мадридско дерби (22:00 ч, пряко по MAX Sport 4). "Белите" са само на два пункта от прекия съперник за втората позиция Атлетико. Ужасяващият сезон за Реал бе белязан и от първа загуба за Зинедин Зидан във втория му престой начело - преди десет дни от Валенсия (1:2). 

Най-важното за Зидан сега е да види какво като кадрови потенциал ще може да използва за следващия сезон, след като е ясно, че от клуба ще развържат сериозно кесията за трансфери през лятото. Оставащите мачове в Ла Лига са като една миниподготовка за Реал Мадрид.