Ла Лига продължава да бъде все така оспорвана. Шампионът Барселона обаче отново поведе колоната, след като закратко бе оставил инициативата на Севиля. Диригентската роля пак е за Лео Меси и компания.

Реал Мадрид продължава да надига глава при Сантиаго Солари, след разрухата при Лопетеги, и в момента се намира крайно близо до лидерите.

Севиля и Атлетико Мадрид до момента поделят втората позиция (28 т.), но и двата тима имат своите колебания в последните месеци - грешки, които до момента ги оставят с малко зад шампиона.

Ето какво ни предлагат мачовете от 16-ия кръг в Ла Лига:

Валядолид - Атлетико Мадрид

Атлетико Мадрид изпитва сериозни трудности при своите гостувания от началото на сезона. В Ла Лига момчетата на Диего Симеоне са прибирали само веднъж пълния комплект от точки (Хетафе, 2:0) далеч от дома. Тимът също така има 4 равенства в последните си 4 гостувания.

Атлетико записа 3 равенства и 3 победи в последните си шест мача, което го оставя 3-ти, с равен брой точки със Севиля (28 т.), и на 3 зад лидера Барселона (31 т.).  

Сега насреща се изправя много идентичния на играта на „дюшекчиите“ Валядолид. Новакът намали инерцията си в последно време, като има само един успех от края на октомври насам, но но отборът от стадион „Хосе Зория“ оставя здраво в средата на таблицата.

Атлетико Мадрид - Алавес

източник: БГНЕС

За домакините единственият контузен е младият испански халф Луисми. Хави Мояно е готов да стартира на десния бек. Антоньо ще започне по десния фланг на полузащитата, докато Верди и Кеко ще останат на пейката. Серхио все още не е готов на 100-процента след контузията. Атаката на тима ще водят младият турчин Енеш Унал и Оскар Плано, в схема 4-4-2.

Атлетико продължава да има проблеми в защита. При успеха над Алавес (3:0) в миналия кръг контузия получи левият бек Люка Ернандес. Хосе Хименес все още не е записал два последователни мача от началото на сезона, като и той продължава да се бори с травми.

Хуанфран може да остане на пейката за сметка на Сантиаго Ариас, който показва силни игри в последно време. Под въпрос е и френският халф Тома Лемар. Големият отсъстващ за Атлетико безспорно е нападателят Диего Коста, който ще е аут до февруари.

Очаква се Коке да заеме мястото си в халфовата линия, след изтърпяния мач наказание. Отляво на защитата ще бъде Фелипе Луис, а в центъра Савич и Годин. В средата на терена ще оперират Саул, Родри, Томас и Коке, а напред Калинич и Гризман.

Двата тима не са се срещали от 2013 г., но Атлетико печели всички 6 двубоя с този съперник до момента.

Срещата между Валядолид и Атлетико Мадрид е в събота, 15 декември, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Реал Мадрид - Райо Валекано

Реал Мадрид изживя тежка седмица. Сантиаго Солари записа втора загуба начело на „белите“, след като клубът падна от ЦСКА Москва (0:3) в последния си мач в Шампионската лига. Това бе най-тежкото поражение на Реал на „Бернабеу“ в цялата история на състезанието.

Все пак „Кралският клуб“ е в серия от 8 победи в 10 мач при новия наставник Солари, за който вече стана ясно, че ще продължи да води отбора поне до края на сезона.

За Реал срещата с Райо Валекано е последна за календарната година в Ла Лига. След този двубой европейският клубен шампион ще потегли за Абу Даби, за да се включи на започващото Световно клубно първенство – турнир, който е печелен на три пъти от тима в последните 4 години.

Реал е с 4 победи в последните си 5 мача, което отново вкара „белите“ в борбата за титлата. В момента те са на едва 5 точки (26 т.) от лидера Барселона (31 т.).

Градският съперник Райо Валекано продължава да стража, след като е само с две победи от 15 мача и се държи здраво на предпоследното място в шампионата.

Уеска - Реал Мадрид 0:1

източник: БГНЕС

Солари ще опита да запази някои от своите играчи. Със сигурност аут са Начо и Касемиро. За Мариано, Серхи Регилон и Гарет Бейл ще се решава в последните часове. Уелсецът получи травма по време на домакинството на ЦСКА Москва.

Тони Кроос е готов да стартира в средата на терена, след като се възстанови от контузия. Солари все пак може да реши да го остави на пейката. Очаква се Маркос Йоренте, който бележи сериозен възход в представянето си в последните няколко мача, да продължи да заема мястото на Касемиро пред защитата на тима.

Себайос и Модрич ще бъдат негови колеги в полузащита, а напред ще действат Асенсио, Бензема и Лукас Васкес.

За гостите аут са Горка Елустондо (контузен) и Жорди Амат (наказан). Гаел Какута и 19-годишният гвинеец Лас също са с травми. Един зад друг по десния фланг ще са Тито (бек) и Адвинкула (крило), а по левия Морено (бек) и Гарсиа (крило). Оскар Трехо и Адриан Ембарба ще действат като нападалите за тима в схема 4-4-2 за Мичел.

В последния мач между двата тима Реал спечели с трошащото 10:2 (декември 2015 г.), а съперник завърши срещата с 9 души. „Белите“ са спечелили цели 16 последователни двубоя срещу този съперник, което е най-добрата им серия срещу който и да е противник в Ла Лига.

Срещата между Реал Мадрид и Райо Валекано е в събота, 15 декември, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Хетафе и Реал Сосиедад е в събота, 15 декември, от 14:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Ейбар и Валенсия е в събота, 15 декември, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Леванте - Барселона

След двете равенства на Севиля в последните два кръга, Барселона си върна лидерската позиция в Ла Лига. Тимът на Ернесто Валверде записа гръмка победа над Еспаньол в последния кръг, а изумителен мач направи геният Лионел Меси (два гола от пряк свободен удар и асистенция). Барса сгреши срещу Бетис (3:4) и Атлетико Мадрид (1:1) преди месец, но изглежда класата на тима започва да личи в големите моменти от сезона.

Сега пред каталунците се изправя Леванте – отбор, който може да спъне всеки съперник. С едва едно поражение в последните шест кръга, валенсианци стигнаха до 6-ата позиция (22 т.) и дори могат да претендират за местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири.

Наставникът на домакините Пако Лопес няма да може да разчита на Арманду Садику, Саму Гарсиа и Хосе Луис Моралес за този двубой. Чейк Дуокоре и Педро Лопес ще останат под въпрос до последно. Тоньо и Джейсон трябва да действат като халф-бекове в схема 3-5-2. В средата на терена са Берди, Кампаня и Рочина, а напред Моралес и Марти.

Еспаньол - Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

За Барселона трайно контузените остават Рафиня, Малколм и Самуел Умтити. Серхи Роберто и Серхи Сампер остават под въпрос. Добрите изяви на Артуро Видал ще му позволят да започне като титуляр на мястото на Артур Мело. До нещо ще са още Ракитич и Бускетс.

3-те гола в последните 6 мача за Усман Дембеле няма как да не му дадат титулярно място, редом до Меси и Суарес. Дисциплината на французина може и да е крехка, но представянето му на терена определено хваща окото.

Единствената загуба на Барса през миналия сезон дойде именно срещу Леванте – поражение с 5:4 в предпоследния кръг. Преди това каталунците са спечелили 7 последователни двубоя срещу Леванте.

Срещата между Леванте и Барселона е в неделя, 16 декември, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Севиля и Жирона е в неделя, 16 декември, от 13:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Еспаньол и Бетис е в неделя, 16 декември, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Уеска и Виляреал е в неделя, 16 декември, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Алавес и Атлетик Билбао е в понеделник, 17 декември, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.