13-ият кръг в испанската Ла Лига ни дава възможност да се насладим на едно от големите дербита на европейския футбол – Атлетико Мадрид – Барселона. Срещата е със значението на лидерската позиция в таблицата, което още повече нажежава страстите на ултрамодерния „Уанда Метрополитано“.

Реал Мадрид продължава своето възраждане под ръководството на аржентинеца Сантиаго Солари, а при равенство между Атлети и Барса, „белите“ изведнъж може да се окажат на няколко точки зад големите си съперници, въпреки кризисните дни от последните месеци.

Ето какво ни предлага съботната програма в Ла Лига:

Ейбар - Реал Мадрид

Реал Мадрид сякаш върна ДНК-то си на победител при новия наставник Сантиаго Солари. След много тежките първи месеци на сезона при Жулен Лопетеги, в момента дори може да се каже, че „белите“ са в серия от четири поредни успеха във всички турнири.

Солари вля свежест в редиците на тима, което му спечели договор поне до края на сезона. Може ли той да се превърне в новия Зинедин Зидан, който преди почти 3 години пое Реал по идентичен начин, а след това завърши престоя си с една шампионска титла и три поредни Купи на Европа?

Третият пореден успех в шампионата за „Кралския клуб“ ще бъде търсен на „Ипуруа“ срещу бойкия Ейбар. Колеблив отбор, който обаче винаги е костелив орех и се задържа стабилно в средата на таблицата. Реал в момента е 6-ти, но след края на кръга може дори да се окаже трети, на няколко точки от лидера.

За срещата домакините от Ейбар са без контузените Педро Леон и вратарят Марко Дмитрович, а наказани са Папе Диоп и Анайтс Арбия. В защита Иван Рамис ще партнира на Пауло Оливейра. Под рамката се очаква да бъде Асиер Риесго. В схема 4-4-2 Чарлс ще бъде редом до Енрич в нападението на тима.

"Белите" също имат някои контузени, като липсват Начо, Касемиро и Серхио Регилон. Бразилецът травмира глезена си през седмицата, което означава, че халфовата линия ще е съставена от Себайос, Модрич и Кроос. Напред трябва да действа триото Бейл, Бензема и Асенсио.

В 8-те мача между два тима до момента мадридчани са извоювали 7 успеха, а веднъж сблъсъкът е завършил наравно.

Срещата между Ейбар и Реал Мадрид е в събота, 24 ноември, от 14:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Селта - Реал Мадрид

източник: Gulliver/Getty Images

Валенсия - Райо Валекано

Страданията на Валенсия сякаш бяха позабравени в последния кръг, след като бе взет успех над Хетафе (1:0). Това донесе едва втората победа на момчетата на Марселино Гарсия Торал през сезона и прекъсна серията им от четири срещи без триумф.

Райо Валекано, от своя страна, стигна до емоционално равенство 2:2 с Виляреал, но явно  този тим няма силите и капацитета да оцелее в шампионата, след като е наредил 7 загуби и 4 равенства от началото на сезона. Всяка точка срещу грандове ще бъде от значение в битката за оцеляване, но тя няма да идва никак лесно.

За „прилепите“ с проблеми е само нападателят Денис Черишев. Даниел Вас ще продължи да действа на левия бек. Луиш Нето тренира във фитнеса през седмицата, но по скоро ще може да застане под рамката. Санти Мина вече е възстановен от своята травма и отново ще бъде до Родриго Морено в нападението на тима.

За гостите от Мадрид аут са Тито, Медран, Какута и Хави Гера. В защита Алехандро Галвес трябва да бъде до Жорди Амат, а по левия фланг на нападението Поцо ще бъде предпочетен пред Алваро Гарсия. Андиан Ембарба и Раул де Томас са останалите двама в триото атакуващи играчи за Райо.

Статистиката показва, че Валенсия е непобеден в 6 двубоя срещу този съперник, но пък последните 4 мача във всички турнири са завършвали наравно.

Срещата между Валенсия и Райо Валекано е в събота, 24 ноември, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Валенсия Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

Уеска – Леванте

Единствената победа на Уеска през този сезон дойде в края на август. От тогава новакът е записал 8 загуби и 3 равенства и се е закотвил на последното място в таблицата с актив от едва 6 точки.

Лванте пък прекъсна победната си серия с последните два разочароващи резултата – Вилареал (1:1) и Реал Сосиедад (1:3), което свали тима до 9-то място в лигата.

За момчетата на Франсиско Родригес аут е Луизиньо, а под сериозна въпросителна - Гонсало Мелеро. Карлос Акапо би трябвало да е готов за игра и да стартира на лявото крило. В отсъствието на Мелеро, Гомес и Мусто трябва да са зад изнесения нападател Хуан Ернандес, в прибрана система 5-4-1.

Леванте има сериозни главоболия с отсъстващи, след като контузени са Армандо Садоку, Саму Гарсия, а наказани - Хосе Луис Моралес и Хосе Камапня. За Рубен Рочина и Антонио Луна ще се решава в последните часове, но едва ли ще започнат като титуляри. Постиго, Родригес и Пиер ще бъдат тройка в защита. Като халф-бекове ще се подвизават Джейсон и Тоньо, а напред ще действат Марти и Боатенг.

Последните два мача между двата тима бяха през сезон 2016/2017 г. в Сегунда Дивисион, като в тях бяха постигнати победи за гостите.

Срещата между Уеска и Леванте е в събота, 24 ноември, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Атлетико Мадрид – Барселона

Мачът на кръга в испанската Ла Лига и един от мачовете на есенния дял в шампионата противопоставя грандовете Атлетико Мадрид и Барселона в спор за върха. Двата тима са разделяни само от една точка, което значи, че успех за домакините от „Уанда“ ще им позволи да изпреварят своя съперник.

Те влизат в срещата на двата полюса. Момчетата на Ел Чоло сътвориха зрелищен обрат над Атлетик Билбао (3:2) в последния кръг, след попадение на Диего Годин в последните секунди на срещата. Барселона, дори и с помощта на Лионел Меси, допусна шокираща загуба на „Камп Ноу“ от Бетис (3:4), а именно тези две срещи направиха така че разликата преди дербито да е толкова малка.

Атлетико продължава да има проблеми с окомплектоването на своята защита, след като Диего Годин и Хуанфран са аут за срещата, докато Хосе Хименес все още не е напълно възстановен от травмите, които го тормозят в последните месеци.

Симеоне ще трябва да експериментира с по-непознат тандем бранители като Люка Ернандес и Стефан Савич. Отляво ще е Фелипе Луис, а отдясно – Сантиаго Ариас. В строгоразграфеното 4-4-2 Лемар, Саул, Родри и Коке ще уплътняват средата на терена, зад допълващите се зверове в предни позиции – Антоан Гризман и Диего Коста, който очаква първи гол от средата на септември насам.

Барселона - Реал Бетис 3:4

източник: Gulliver/GettyImages

Барселона няма да може да разчита на голямата си хърватска звезда Иван Ракитич, който е наказан, докато контузени са Томас Вермален и Серхи Сампер. На мястото на Ракитич в центъра би трябвало да започне опитният чилиец Артуро Видал.

Лионел Меси е напълно възстановен от счупването на ръката от средата на октомври, като той дори вече взе дейно участие в един двубой на своите – при поражението от Бетис. В познатото 4-3-3 Бускетс, Видал и суперталантливият Артур Мело ще бъдат в центъра, а в предни позиции – Меси, Суарес и Коутиньо. Аржентинският генийй има цели 28 гола в 36 мача срещу Атлетико, но ще търси първо попадение на новия стадион на съперника – „Уанда Метрополитано“.

Неприятната новина за мадридчани е, че те не са спечелили нито един от последните си 16 мача срещу каталунците – 4 равенства и 12 загуби. Това е втората им най-тежка серия без успех срещу даден съперник, след тази срещу Реал Мадрид – 23 двубоя между 2000 и 2013 г. Последният успех на „дюшекчиите“ дойде през пролетта на 2016 г. (2:0) в четвъртфиналите на Шампионската лига.

Срещата между Атлетико Мадрид и Барселона е в събота, 24 ноември, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.