За първи път от доста дълго време Диего Симеоне започна мач с трима нападатели и схема 4-3-3. В предни позиции срещу Атлетик Билбао (0:2) действаха Гризман, Диего Коста и Алваро Мората.

Загубата от Атлетик сложи точка на една от най-тежките седмици на Атлетико през сезона. Няколко дни по-рано тимът загуби с 0:3 от Ювентус в осминафиналния реванш от Шампионската лига. 

Поражението на "Сан Мамес" пък може да отдалечи мадридчани на 10 точки от върха в Ла Лига, при успех на Барселона над Бетис в неделя вечер.

В тези два двубоя "дюшекчиите" не успяха да реализират нито един гол. В Торино Диего Коста бе наказан, но напред за тима бяха Гризман и Мората. Срещу Атлетик пълният потенциал на тима бе използван в предни позиции още от първата минута. Без ефект. 

В момента триото на Атлетико прибира по 44 млн. евро на година от заплати, но на терена не успя да се отплати. 24 млн. евро отиват в Гризман, но той страда от голова суша от шест мача във всички турнири.

След завръщането си от Челси в Атлетико Диего Коста има едва 11 гола - 4 през този сезон и 6 през миналия (плюс 9 асистенции), в 42 мача. Коста прибира по 10 млн. евро. 

Толкова печели и дошлият под наем Алваро Мората. Той пристигна през януари и сякаш намери своето място в тима с три гола в първите си 5 мача. В последните 7 дни обаче Мората не успя да се превърне в головия лидер, с който Атлетико да стигне до желаните триумфи.