Въпреки че сезонът в Ла Лига не започна по най-добрия начин за вратаря на Атлетико Мадрид Ян Облак, най-силният страж в шампионата за последните три сезона отново започна постепенно да запечтва вратата си.

Облак допусна попадения в първите четири двубоя на мадридчани, но в последните четири словенецът успя да запази вратата си "суха". Така той отново посегна към трофея, който се връчва за вратарите допуснали най-малко голове в шампионата - "Самора". 

Ян Облак неизменно получава наградата, връчвана от вестник "Marca" в последните три години, което го превърна в един от най-постоянните и качествени играчи под рамката в целия европейски футбол. Изглежда, че въпреки колебливото начало както за него, така и за целия отбор на Атлетико, Облак отново може да спори за този приз.

В последните четири двубоя Атлетико не допусна попадение - при победите над Хетафе (2:0), Уеска (3:0) и Бетис (1:0), както и при равенството с градския съперник Реал Мадрид (0:0). "Дюшекчиите" са 3-ти в подреждането с актив от 15 т., като са допуснали 4 гола от началото на сезона (най-добрата защита в шампионата) - това идва да покаже, че Облак пуска по 0,5 гола на мач от началото на сезона.

Вторият в класацията за най-добър вратар в испанската Ла Лига е стражът на новака Валядолид - Жорди Масип, който е допуснал 6 попадения (0,75 на мач). Трети е вратарят на Хетафе Давид Сория - 7 гола (0,88 гола на мач).

Въпреки че почти целият сезон е на хоризонта, Ян Облак може да мечтае за четвъртата си поредна награда "Самора", което ще го превърне в едва втория играч с такава серия. Първият е бившият страж на Барселона Виктор Валдес, който между 2009 и 2012 г. успя четири последователни пъти да вземе най-ценния вратарски трофей в Испания.

Наградата се дава от 1958 г., а рекордьор по отличия е бившият вратар на Барселона Антони Рамайетс, който има пет през 50-те години на 20 век.

Награда „Самора“ е посветена на легендарняи страж на Испания от 20-те и 30-те години Рикардо Самора.