Барселона продължава да крачки умело към 26-и си трофей в Ла Лига. Каталунците не се подхлъзнаха на един от подводните камъни в шампионата - Жирона (2:0) в миналия кръг, което продължи да държи разликата с втория Атлетико на 5 точки.

Мадридските грандове укрепват все по-уверено формата си в последните седмици, но единствено грешки на Барса ще дадат шанс на Реал и Атлетико да мечтаят.

Голямата новина от последните часове в испанския футбол е предстоящото изиграване на три двубоя „Ел Класико” в рамките на 25 дни. Реал и Барса ще се срещнат на два пъти в полуфиналите за Купата на краля, както и веднъж за първенство (2 март).

А ето какво ни предлагат най-интересните мачове от 23-ия кръг в Ла Лига:

Барселона – Валенсия

Безспорно мачът на кръга е на „Камп Ноу”, където намиращият се в топ форма Барселона приема затормозения през този сезон Валенсия.

Двата тима са в много добро настроение, след като постигнаха големи обрати в реваншите за Купата на Испания (Барса премаза Севиля с 6:1 и с общ резултат 6:3 продължи напред, Валенсия вкара два гола на Хетафе в добавеното време на втората част за победа с 3:1 и общ резултат 3:2), с което продължиха към 1/2-финалите.

Барселона Севиля

източник: Gulliver/GettyImages

Там Барселона ще трябва да изиграе два наелектризиращи сблъсъка с Реал Мадрид, а Валенсия ще срещне Бетис.

Преди седмица Барса повали Жирона (2:0) като гост. Това бе 15-ти успех за тима в шампионат. Успехът дойде без особени затруднения, с което тимът отново се откъсна на 5 точки пред преследвача Атлетико Мадрид. Очакваше се това да е труден тест за каталунците, но те се справиха безгрешно.

Хетафе Валенсия

източник: БГНЕС

Момчетата на Марселино, от своя страна, навлизат във форма, натрупвайки три победи в последните си 5 мача. Въпреки че нападателят Родриго не започна шампионата силно (след миналогодишните си 16 попадения през сезона), сега той е намерил вратата на съперниците цели 5 пъти в последните 4 двубоя.

Голямата загуба за домакините от Барселона ще е отсъстващия Серхио Бускетс, който търпи наказание заради червен картон. Аут са още контузените Рафиня, Самуел Умтити и Усман Дембеле.

В средата на терена трябва да действат съименниците Артуро Видал и Артур Мело. Фелипе Коутиньо ще продължи да бъде част от тройката нападатели с Меси и Суарес.

За Валенсия извън сметките ще остават Гонсало Гедеш и Жофри Кондогбия, а Муктар Диакаби е наказан с червен картон заради скандалите след двубоя с Хетафе. Есекиел Гарай е под въпрос, след като получи лека травма в двубоя с мадридчани за Купата.

Жирона Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

В схема 4-4-2 Солер, Парехо, Коклен и Черишев ще оперират в центъра, а Морено и Мина ще поведат атаката на своя тим.

Барселона печели последните си 12 от 14 мача срещу този съперник.

Срещата между Барселона и Валенсия е в събота, 2 февруари, от 19:30 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Селта и Севиля е в събота, 2 февруари, от 21:45 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Леванте и Хетафе е в събота, 2 февруари, от 14:00 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Реал Сосиедад и Атлетик Билбао е в събота, 2 февруари, от 17:15 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Бетис - Атлетико Мадрид

Атлетико нямаше ангажименти през седмицата за Купата, така че можеше да се съсредоточи изцяло върху следващия си мач в Ла Лига. Момчетата на Диего Симеоне са в серия от 3 поредни успеха, продължавайки да чакат грешки на Барселона.

Те обаче не идват в последно време и разликата от 5 точки между двата тима се запазва.

Сега пред „дюшекчиите” се появява тежкото предизвикателство – Реал Бетис. Полуфиналист за Купата, но играещ на приливи и отливи в шампионата – 8 победи, 8 загуби и 5 равенства от началото на сезона.

Атлетико Мадрид - Хетафе

източник: Gulliver/GettyImages

 Тимът все пак продължава битката в турнирите – Купата и Лига Европа, което е добър знак за положителния сезон на отбора на Кике Сетиен.

Очаква се днес дебют за Атлетико Мадрид да направи новата покупка Алваро Моата, който дойде с 18-месечен наем от Челси. Той ще трябва да запълни дупката на контузените в предни позиции за мадридчани. Аут са Диего Коста и Витоло.

Симеоне няма да може да разчита още на Стефан Савич, Коке и Диего Годин, а Саул и Фелипе Луис остават под въпрос.

Симеоне ще продължава да прекроява своя тима – Ариас, Хименес, Люка Ернандес и Хуанфран ще действат в защита, Саул, Родри, Томас и Тома Лемар – в средата на терена, а Мората и Гризман като изнесени нападатели.

Алваро Мората

източник: Gulliver/GettyImages

Голямата фигура за столичани е Антоан Гризман, който е реализирал 8 гола в последните 8 мача на своя тим.

Бетис е изтощен, след като е тимът е играл цели 8 мача през януари. 120-те минути срещу Еспаньол (3:1, 4:2 общ резултат) няма как да не окажат влияние и сега.

Кристиан Тейо, Уилям Карвальо и Хуниор Фирпо няма да могат да вземат участие в срещата. В схема 3-4-3 Франсис, Гуардадо, Ло Селсо и Бараган ще играят зад тримата в атака – Хоакин, Морон и Каналес.

Статистиката показва, че Атлетико е задържал „суха” мрежа в 9 от 11 мача срещу Бетис, като тимът е спечелил 9 от последните си 11 мача със севилци. Атлети също така са непобедени в цели 18 двубоя в Ла Лига.

Срещата между Бетис и Атлетико Мадрид е в неделя, 3  февруари, от 17:15 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Реал Мадрид – Алавес

Реал Мадрид е в силна серия от 3 поредни успеха в шампионата и три победи в 4 мача за Купата на краля в последните няколко седмици.

Мадридчани са 3-ти (39 т.), като разлика с Атлетико (44 т.) е 5 пункта, а с Барса (49 т.) – 10.

„Белите” ще имат много тежка програма във всички надпревари в идващия месец. Предстоят битките с Атлетико Мадрид и Барселона в Ла Лига, двата мача с каталунците за Купата на краля, както и двата мача с Аякс в Шампионска лига.

Еспаньол - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Един от играчите във форма е Карим Бензема, който се е разписал 5 пъти в последните 3 двубоя на своите. Играта му е скоростна, енергична и канализира цялата положителна енергия на състава в последно време.

Алавес изглежда колеблив. С едва две победи в последните си 6 двубоя, но играчите на Абелардо Фернандес се задържат в Топ 5. Загубите от Еспаньол (0:4) и Райо Валекано (0:1) в последните два кръга лишиха тима от възможността да се намират дори в зона „Шампионска лига”.

За мача на „Бернабеу” Реал ще бъде без трайно контузения Хесус Вайехо, както и без наказаните Дани Карвахал и Рафаел Варан. На техните места ще застанат Алваро Одриасола и Начо Фернандес.

Възстановените Марко Асенсио и Гарет Бейл трябва да заемат местата си в нападението, редом до Карим Бензема. В средата са титулярите от последните мачове – Себайос, Касемиро и Модрич.

Еспаньол - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Алавес ще бъде без Родриго Ели и национала на Япония – Такаши Инуй, който вече приключи участието си в турнира за Купата на Азия (загуба на финала от Катар с 1:3).

Добрата новина за баските е, че левият полузащитник Джони се завръща след контузия, a Томас Пина е на линия след изтърпяно наказание. Калери и Бастон ще водят атаката на тима в схема 4-4-2.

Срещата между Реал Мадрид и Алавес е в неделя, 3 февруари, от 21:45 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Виляреал и Еспаньол е в неделя, 3  февруари, от 13:00 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Ейбар и Жирона е в неделя, 3  февруари, от 19:30 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Райо Валекано и Леганес е в понеделник, 4 февруари, от 22:00 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.