Още от първия си кръг за новата 2019-та година Ла Лига започва да ни пленява. Битката за върха – между Барселона, Атлетико Мадрид и Севиля, трябва да бъде решена в следващите месеци, а грешните стъпки ще бъдат като стъпване върха военна мина.

На „Рамон Санчес Писхуан“ Севиля приема Атлетико Мадрид в дербито на кръга, което мое да отвори някои врати. При равенство Барселона би се отдалечил още пред двата претендента. Успех за някои от кандидат-шампионите обаче ще донесе както три точки, така и нова доза увереност, че големият триумф е постижим.

В края на миналата година се насладихме на моноспектакъла на Лионел Меси, който в последните няколко мача за каталунците сътвори 6 брилиянтни гола и пусна 3 асистенции. Неутралните фенове на футбола се молят на боговете това зрелище да продължи.

Европейският и световен клубен Реал Мадрид започна с равенство (2:2, Виляреал) новата година, което за момента задържа тима малко зад трите лидера в шампионата.

Ето какви ни предлага 18-ият кръг в Ла Лига:

Алавес - Валенсия

Най-интересният двубой от съботната програма противопоставя приятната изненада на този сезон – Алавес, срещу крайно колебливия Валенсия. Едва в миналия кръг обаче баските се върнаха на пътя на успехите (1:0, Реал Сосиедад), след 4 кръга на терзания без успех. Все пак победата в последния мач в момента ги задържа в Топ 5.

Пред паузата Валенсия записа едва 4-ия си успех в шампионата – и то срещу новака и последен в таблицата Уеска (2:1). Момчетата на Марселено все още са в средата на класирането.

Валенсия

източник: Gulliver/Getty Images

За домакините от „Мендисороса“ травмиран е Родриго Ели, докато с наказания са Рубен Дуарте и Мубарак Уакасо. Антонио Силвера е под въпрос. В схема 4-4-2 нападението на тима ще водят Собрино и Калери.

За „прилепите“ Гедеш и Кондогбия са с контузии, докато Солер и Гая са с червени картони и трябва да изтърпят своите наказания. Опорният халф Франсис Коклен остава под въпрос. На върха на блоковото 4-4-2 Родриго и Санти Мина ще опитат да донесат трите точки за отбора от „Местая“.

Валенсия има три победи в последните си 4 двубоя срещу този съперник. Тимът също така е загубил само веднъж (5 победи, 3 равенства) при всичките си гостувания на Алавес.

Срещата между Алавес и Валенсия е в събота, 5 януари, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Валядолид и Райо Валекано е в събота, 5 януари, от 14:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Уеска и Бетис е в събота, 5 януари, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Севиля и Атлетико Мадрид

18-ият кръг среща два от големите претенденти за трофея на шампиона Барселона. Поради множеството турболенции на Реал Мадрид през сезона, Севиля и Атлетико са тимовете, които изскочиха зад каталунците в опит да се доберат до славата. Непостоянните им игри обаче така им пречат да запазят темпото на лидера (37 т.). В момента Севиля (32 т.) и Атлетико (34 т.) са разделяни от две точки на 2-ото и 3-ото място, което предполага взривоопасни 90 минути на „Санчес Писхуан“.

Севиля допусна цели 3 равенства в последните си 4 двубоя, което свали тима от върха и затвърди цялостния спад на формата на важни единици в състава в средата на сезона.

И последното име в списъка от седем - Андре Силва от Милан, който вкарва гол след гол по време на наема си в Севиля.

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки че Атлетико не успя да подчини Барселона у дома (1:1) преди почти 2 месеца, тимът на Диего Симеоне нареди три поредни успеха, което го оставя близо до върха. Една победа в неделя ще означава, че „дюшекчиите“ са единствените, които за момента имат потенциала да гонят танцуващите каталунци.

Пабло Мачин няма да може да разчита на контузения Максим Гоналон, както и на наказаните Франко Васкес и Габриел Меркадо. Симон Кяер и Хесус Навас остават под въпрос до последно поради предишни травми. Ескудеро и евентуално Навас ще бъдат по крилата, а в центъра – Меса, Банега и Сарабиа. Напред ще действат голмайсторите Силва и Бен Йедер.

Проблемите продължават да мъчат Симеоне. Той няма да може да разчита на важни елементи като Диего Коста и Фелипе Луис, докато непрекъснато спекулирания с преминаване в Байерн Мюнхен – Люка Ернандес, както и Хосе Хименес все още се възстановяват от лечение.

В защита ще са Хуанфран, Савич, Годин и преквалифицираният в ляв бек Саул Нигес. В средата на терена – Коке, Родри, Томас и Тома Лемар, а напред Кореа и Гризман.

Атлетико Мадрид Валядолид

източник: БГНЕС

През миналия сезон двата тима си размениха по няколко важни победи. Атлетико има три поредни успеха в Лигата, като в последния мач премаза съперника с 5:2. Андалусийци обаче отстраниха мадридчани за Купата на краля, след като спечелиха и двата двубоя миналия януари.

Срещата между Севиля и Атлетико Мадрид е в неделя, 6 януари, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Реал Мадрид - Реал Сосиедад

В края на миналата година Реал взе рекордната си трета поред титла (общо 4-та) от Световното клубно първенство. Тимът на Сантиаго Солари обаче не успя да започне новата с успех, след като бе записано равенство като гост на Виляреал (2:2) в отложен мач. Победата можеше да изравни Реал с 3-ия Севиля.

При загуба на андалусийци срещу Атлетико „белите“ ще могат да застанат еднолично на третата позиция още в този кръг. Все пак „Кралския клуб“ е с 4 победи от последните си 6 двубоя, което доказва тезата за събуждането на гиганта при аржентинеца Солари.

Сантиаго Солари

източник: Gulliver/Getty Images

Реал Сосиедад също не изживява леки дни. В последните дни на 2018-та Асиер Гаритано бе уволнен, като на негово място застана бившият наставник Иманол Алгуасил. Баските са единственият тим в Лигата с 4 поредни загуби. Те все още не се намират в зоната на изпадащите, но са опасно близо до нея.

Контузени за домакините са Мариано, Асенсио и Маркос Йоренте. Гарет Бейл все още има проблеми след края на клубния Мондиал, което може да го извади за сметите от този мач. Това би трябвало да накара Солари да заложи на Лукас Васкес в тройка с Иско и Бензема в предни позиции. Кроос, възстановеният Касемиро и Модрич са в средата на терена.

Съперникът от Сан Себастиан страда от доста контузени – Мартин Меркеланс, Кевин Родригес, Андони Горосабел и Мигел Анхел Моя. Бранителят Тео Ерненадес е аут, тъй като няма право да играе срещу титулярния си клуб (отдаден под наем от Реал Мадрид).

Ще бъде интересно да видим какво ще предложи новият наставник на Сосиедад. Все пак се очаква схемата да бъде 4-2-3-1, като Янузай, Сурутуза и Оярсабал да действат зад изнесения Уилям Хосе.

Тимът от „Сантиаго Бернабеу“ е спечелил 7-те си последни мача срещу този противник, като в 6 от тях са вкарани 3 или повече попадения.

Виляреал - Реал Мадрид 2:2

източник: Gulliver/GettyImages

Срещата между Реал Мадрид и Реал Сосиедад е в неделя, 6 януари, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Хетафе – Барселона

Барселона вече е с 11 победи и 48 вкарани гола, започвайки да поддържат шампионско темпо. Ако безгрижните успехи продължат, каталунците могат рано-рано да бъдат короновани за втори пореден път с титлата в Ла Лига.

Все още обаче има работа за вършене с оглед на силната форма на Атлетико Мадрид. Сега преди момчетата на Валверде се изправя един много корав съперник – Хетафе. Тим намиращ се много близо до местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири и серия от 5 мача без загуба.

Барса печели 4 от последните 5 двубоя с Хетафе. В последния мач обаче каталунците не намериха начин да пробият здравия блок на съперник и завършиха при 0:0 на „Камп Ноу“. Последната победа е извоюван именно в Мадрид – с 2:1, но с късно попадение на Паулиньо (84').

Барселона - Селта

източник: Gulliver/GettyImages

Маркел Бергара и Амат Ндиайе са контузени за домакините от „Колизеум Алфонсо Перес“. Един от най-силните играчи на тима – Гаку Шибасаки, не в Испания, тъй като ще вземе участие в Купата на Азия със своята Япония. Така в средата на терена ще са Саис, Арамбари, Максимович и Фолкер, докато напред са Молина и Мата, които ще трябва да опитат да шокират отбраната на гостите.

Контузиите за Барса понамаляха (с оглед на 10-те в началото на декември), като аут засега са само Рафиня, Умтити и Вермален. Отдясно ще бъде предпочетен Семедо, докато Ленгле ще продължи да партнира на Пике в сърцето на отбраната.

Очаква се Видал да заеме място до Ракитич и Бускетс в средата. Напред единствената въпросителна пада върху скандалния Усман Дембеле, но ефективността му пред гола в последно време ще го задържи в тройка с Меси и Суарес.

Андрес Иниеста - 657 мача

източник: Gulliver/Getty Images

Срещата между Хетафе и Барселона е в неделя, 6 януари, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Ейбар и Виляреал е в неделя, 6 януари, от 13:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Селта и Атлетик Билбао е в понеделник, 7 януари, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.