Кръг в Испания след Ел Класико винаги може да спъне двата големи гранда на местния футбол. Както Барселона, така Реал се изправят срещу сложни съперници в търсене на задължителни победи в 23-ия рунд на Ла Лига, само няколко дни след първия полуфинал за Купата на краля помежду си (1:1).

В последните години стана традиция двуполюсният модел да бъде разбиван от Атлетико Мадрид на аржентинеца Диего Симеоне. Това най-ясно се вижда в този кръг на шампионата, когато тимът се е наместил между двата гиганта и опитва всячески да се добере до лидера Барса и да се откъсне от настъпващия от задна позиция Реал.

На "Уанда Метрополитано" предстои Дербито на Мадрид. Мач за втората позиция в класирането. Мач на философии, идеи, погледи и подходи. Равенство между двата тима ще даде шанс на Барселона да отвори разлика от 8 точки на върха, при успех над Атлетик Билбао. Но победата в Страната на баските никога не е лесна.

Пъзелът все още не е подреден, а Ла Лига продължава да е все толкова интригуваща.

Ето какво ни предлагат двата най-любопитни сблъсъка от 23-ия кръг на испанския елит:

Атлетико Мадрид - Реал Мадрид

Предстои 284-ото дерби на Мадрид. Два от най-успешните футболни клуба в Испания и Европа за последното десетилетие си дават среща на „Уанда Метрополитано” в директен спор за втората позиция в шампионата.

В последните години двубоят се превърна в битка на философии - крайно нападателният и творчески настроен Реал, срещу войнстващият и дисциплиниран Атлетико. Въпреки че през скамейката на "белите" преминаха цели 6-ма треньори (повечето с желание непрекъснато да атакуват), Диего Симеоне и неговият Атлетико не загубиха идентичност, търсейки сигурността и битката по целия терен.

Диего Симеоне

източник: Gulliver/GettyImages

В първото дерби за кампанията двата тима не успяха да си вкарат, завършвайки при 0:0 на „Бернабеу”. Това обаче бе период, в който „белите” страдаха при Жулен Лопетеги.

С новия наставник Сантиаго Солари Реал сякаш преоткри себе си, като се намира в серия от 4 поредни шампионатни победи. Реал успя да изиграе силен мач и да завърши наравно с Барселона в първия полуфинал за Купата на краля през седмицата (1:1), което даде надежди, че тимът е загърбил трудните първи месеци на сезона.

Сантиаго Солари

източник: Gulliver/Getty Images

Атлетико, от своя страна, не успя да продължи победната си серия, като в миналия кръг отстъпи на Бетис (0:1) като гост при дебюта на новия нападател Алваро Мората.

Именно около неговото име ще се завихрят най-големите емоции и сега, тъй като той е юноша и бивш футболист на Реал Мадрид.

В последно време двата тима не правят резултатни сблъсъци, като дефанзивното начало надделява над офанзивното в играта. В последните 6 от 7 срещи са вкарани под 2,5 гола на мач.

Антоан Гризман с месечна заплата от 2.9 млн. паунда

източник: Gulliver/Getty Images

За срещата Диего Симеоне няма да може да разчита на контузените Стафан Савич, Диего Коста  и вероятно Коке. Диего Година се очаква да се завърне в 11-те за дербито като партньор на Хосе Хименес.

В средата ще действат Саул, Томас, Родриго и Ахел Кореа. Напред са голмайсторът Антоан Гризман (16 гола във всички турнири, 10 в Ла Лига) и отдаденият за 1,5 години под наем от Челси Алваро Мората.

Иско  Полузащитникът позагуби водещата си роля в състава на белите след идването на Сантиаго Солари. Иско се превърна в резерва, което далеч не удовлетворява амбициите му. Твърди се, че отношенията между футболист и треньор са обтегнати, а дните на Иско на Бернабеу са преброени.

източник: Gulliver/Getty Images

Единственият проблем пред Сантиаго Солари е халфът Иско Аларкон, който напусна последното занимание на тима поради болки в гърба. Той така или иначе не попадаше в сметките на аржентинеца, като е започвал само в 3 двубоя като титуляр по време на престоя на Солари от края на октомври насам.

Даниел Карвахал и Рафаел Варан се завръщат след наказания. Серхио Регилон показа страхотна форма в мачове, в които игра, така че отново ще застане по левия фланг като заместник на неубеждаващия Марсело.

Алваро Мората

източник: Gulliver/GettyImages

Триото в центъра – Каземиро, Модрич и Кроос, няма да се пипа, а напред – Лукас Васкес, Карим Бензема и Винисиус Жуниор ще поведат атаката на своя тим.

Любопитното е, че двамата мениджъри са работили заедно – през сезон 2008-2009 г., в аржентинския Сан Лоренсо, когато Симеоне е треньор, а Солари футболист.

Срещата между Атлетико Мадрид и Реал Мадрид е в събота, 9 февруари, от 17:15 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Хетафе и Селта е в събота, 9 февруари, от 14:00 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Еспаньол и Райо Валекано е в събота, 9 февруари, от 19:30 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Жирона и Уеска е в събота, 9 февруари, от 21:45 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Атлетик Билбао - Барселона

4 дни след първото за годината „Ел Класико” лидерът в Ла Лига Барселона има тежко гостуване в Страната на баските. Барса не успя да продължи победната си поредица в шампионатна в миналия кръг, записвайки равенство (2:2) с Валенсия у дома.

Това остави интригата в първенството жива, въпреки че прекият конкурент Атлетико Мадрид загуби от Бетис. Разликата е момента е 6 точки, но и двата отбора имат трудни мачове в 23-ия кръг.

Лео Меси

източник: Gulliver/Getty Images

Голямата новина в лагера на Барселона е свързана с проблемите с бедрото, които има Лионел Меси. Той не игра през първата част срещу Реал, а след като се появи през втората, не успя да впечатли. Самият Меси напусна последното занимание на тима поради мускулни болки. Това отново може да го остави на пейката за първите минути от срещата.

Атлетик Билбао се подобри значително при новия треньор Гайска Гаритано. Тимът излезе от зоната на изпадащите, като има три победи в последните си 6 двубоя в Ла Лига.

Лионел Меси

източник: Gulliver/Getty Images

Загубата от Реал Сосиедад (1:2) в баското дерби в последния кръг обаче развали вкуса на „червено-белите” от „Сан Мамес”.

Както Атлетик, така и Барса страдат от голям брой травмирани състезатели преди двубоя помежду си. За домакините аут поради травми са Иниго Лекуе, Аритс Адурис и Перу Ноласкоаин, а наказан е Андер Капа. Под въпрос остават Микел Рико и Унай Симон.

Оскар де Маркос се завръща след санкция, което ще му позволи да замести отдясно на защитата. Зад изнесения нападател Иняки Уилямс ще действат Икер Муниан, Раул Гарсия и Ибай Гомес.

Атлетик Билбао

източник: БГНЕС

При Барса списъкът с проблеми е още по дълъг. Аут са Рафиня, Самуел Умтити, Яспер Силесен и Артур. Наказан е Жорди Алба, а Усман Дембеле и Лионел Меси по-скоро ще останат на пейката и няма да могат да стартират от първата минута.

Серхио Бускетс се завръща след наказание, така че ще може да застане в средата на терена с Артуро Видал и Иван Ракитич. Направилият много силен мач срещу Реал Мадрид – Малком, би трябвало да започне в нападение с Луис Суарес и Фелипе Коутиньо.

Цифрите показват, че Барса е непобеден в 35 от 38 мача срещу този съперник във всички надпревари, като тимът вкарва минимум по два гола в последните си 9 мача в Ла Лига срещу баските.

Атлетик БИлбао

източник: БГНЕС

Срещата между Атлетик Билбао и Барселона е в неделя, 10 февруари, от 21:45 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Леганес и Бетис е в неделя, 10 февруари, от 13:00 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Валенсия – Реал Сосиедад е в неделя, 10 февруари, от 17:15 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Севиля и Ейбар е в неделя, 10 февруари, от 19:30 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Алавес и Леванте е в понеделник, 11 февруари, от 22:00 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 4.