Превратностите на живота са се случвали, случват се и ще продължат да се появяват твърде често, за да ги приемаме като нещо неочаквано. Тъй като за милиарди хора по света футболът не е просто игра, а начин на живот, религия, повод за радост и тъга, то по нищо не се различава от останалия свят и (не)очакваните събития в него, защото самият той е такъв и е изпълнен с обрати.

Преди 3 месеца Атлетико Мадрид бе считан за сигурен нов шампион на Испания, водейки със 7 точки и мач по-малко пред градския съперник Реал Мадрид в надпреварата за титлата в Ла Лига. Трибоят, в който бе включен Барселона се виждаше само на хартия, защото "блаугранас" изоставаха с цели 10 пункта зад „дюшекчиите“. Съдбата обаче обожава да си прави шеги за сметка на простосмъртните и сега това не бе изключение.

С течение на настъпващата пролет, „лос колчонерос“ пропиляха огромния си аванс за сметка на преследвачите си и в началото на този месец дори рискуваха да сдадат ролята на фаворит за спечелването на шампионата, ако бяха загубили на „Камп Ноу“ от Барселона. Двата отбора обаче си причиниха харакири, завършвайки наравно и дадоха възможност на Реал да се възползва. „Кралския клуб“ не използва златния шанс, добирайки се едва до равенство срещу Севиля в Мадрид и нещата се върнаха на изходна позиция. Впоследствие каталунците записаха равенство с Леванте и крушение от Селта, губейки шансове за краен успех в първенството. Равносметката преди последния кръг в Примера дивисион е следната: победа за момчетата на тактика Диего Симеоне в гостуването на аутсайдера Валядолид, ще им гарантира 11-та титла на страната, независимо как приключи домакинството на „белия балет“ срещу Виляреал. При загуба или равенство на „Жозе Сория“ и успех за 13-кратния европейски клубен първенец на „Алфредо ди Стефано“, настоящият крал ще защити короната си.

Чоло Симеоне често пъти е бил не просто камъче в обувката на двата испански хегемона, а цяла стена за преодоляване. Той умее да нахъсва своите играчи, така че да са готови да умрат за него на терена, а самите те бленуват не просто да натрият носовете на градските си опоненти, но и да докажат, че титлата от 2014-та не е била инцидентно събитие.

Валядолид все пак има доста за какво да се бори. Отборът е на предпоследното място, но ако изкове 3 точки днес, може да се спаси от изпадане. Освен това според някои слухове в Испания, мажоритарният собственик Луис Назарио де Лима или просто Феномена Роналдо, който е легенда на Реал, е предложил по 150 хиляди евро на всеки играч, ако тимът победи.

В Мадрид също ще е интересно, защото не се знае Унай Емери на какъв състав ще заложи срещу именития си съперник, тъй като в сряда „жълтата подводница“ излиза в първия си финал в Лига Европа срещу Манчестър Юнайтед.

Двубоят може да се окаже последен за наставника на домакините Зинедин Зидан във втория му период начело. Французинът неколкократно заяви, че ще обяви бъдещето си след края на сезона, но спекулациите са, че той ще напусне, за да си вземе отново почивка или да поеме в друга посока. Световният шампион обаче в момента е далеч от тази мисъл и фокусът му ще бъде върху това да накара великата си армада да стори това, което най-добре умее - да спечели поредния финал. Зизу се доказа през годините не само като умел тактик, но именно като чудовищен мотиватор, познавайки отлично съблекалнята, философията на клуба, играчите, навиците им и придава шампионски манталитет в съблекалнята всеки ден чрез разговорите и думите си, защото при всеки негативен резултат, самочувствието на футболистите бива накърнено и в тези моменти те имат нужда от силна фигура като легендата на „петлите“.

В края на деня сигурното е едно - испанската столица отново ще бъде разтърсена от шум, песни, танци, радост и прегръдки. Въпросът е от кой площад ще започнат - „Нептун“, където традиционно Атлетико празнува всеки спечелен трофей с феновете си или от „Сибелес“ със статуята на богинята на плодовитостта, запазеното място за „лос бланкос“.

Двата сблъсъка, които ще решат към кое място ще потегли титлата и златните медали, ще започнат в 19:00 часа българско време и ще може да ги проследите на живо в Gong.bg.