Испанската футболна федерация уважи обжалването на Атлетико Мадрид и клубът няма да бъде наказан с частично затворен стадион за два домакински мача заради расистките обиди към крилото на Атлетик Билбао Нико Уилямс на мача на "Метрополитано" в края на април. От федерацията обявиха в комюнике, че поздравяват Атлетико за "активното съдействие".

Испанският национал Нико Уилямс беше жертва на маймунски звуци в момент, в който той се готвеше да изпълни корнер по време на загубата на тима си с 1:3 в Мадрид. Мачът бе прекъснат за няколко минути, след като играчът съобщи за инцидента на съдията.

Авторът на звуците бе разпознат от записите на камерите от стадиона и бе предаден на полицията след срещата. В последствие абонаментът му за стадиона бе анулиран и той получи забрана да посещава мачовете на Атлетико.

В решението си федерацията поздравява твърдото решение на Атлетико и подчертава, че става дума за "изолиран инцидент от един човек, а не от неопределена група", което оправдава отмяната на наказанието.

Въпреки усилията на институциите, които предават всеки инцидент на властите, Испания има сериозни проблеми с расизма, като нападателят на Реал Мадрид Винисиус най-често е жертва на обиди. / БТА