Алваро Мората е все по-близо до преминаване в Атлетико Мадрид. С оглед на силната форма само на Антоан Гризман сред нападателите на "дюшекчиите" от началото на сезона, Диего Симеоне се нуждае от алтернатива. А ненужният в Челси Мората може да е решението.

Испанският "Marca" направи разбивка на силните и слабите страни на испанеца. Ето какво може да даде той на мадридския гранд при едно свое евентуално преминаване на "Уанда Метрополитано".

Плюсове

1. Атлетико се нуждае от голове - от последните 7 попадения на тима, Гризман е вкарал 6 от тях. Французинът е единствената опция на Симеоне в предни позиции. Контузията на Диего Коста и посредствените игри на Мартинш и Калинич правят така, че тимът да се нуждае от още класа в атака.

2. Мората ще се адаптира бързо към философията на "Ел Чоло" - испанецът има силното качество да помага на защитата и да покрива голям периметър от целия терен. Може да изпълнява всякаква роля - както с офанзивни функции, така и с дефанзивни.

3. Мората е силен във въздуха и често бележи с глава, а Атлетико много разчита на действията по крилата. В последните мачове се видя каква нужда имат "дюшекчиите" от типична "деветка", която да оползотворява подавания от фланга

4. Мората може да играе и по някое от двете крила, а не само като централен нападател. Поливалентността му ще донесе още идеи в предни позиции за Атлетико

5. Той е незаменим, когато става дума за преса. Често обвиняван в липса на характер, но много работлив през целия двубой.

Минуси

1. Чести контузии - травмите съпътстваха пътя на Мората в Челси. След силния старт на сезон 2017/2018 г., контузиите тотално сринаха нападателя в последващите месеци.

2. В момента Атлетико се намира в деликатна ситуация, в която е нужно да се правят сериозни икономии в бюджета, за да не бъде клубът застрашен от фалит. Мората е играч от световна класа и всяко привличане на подобен състезател означава ново натоварване на бюджета.

3. Мората е бивш играч и юноша на Реал Мадрид. По-интересното е, че той прекарва 2 години и в школата на Атлетико - между 2005 и 2007-а г. Между 2008 и 2010-а е в академията на "белите" преди да дебютира за първия тим през 2014-а година. Въпреки че Мората може да помогне много на Атлетико, нито един фен в "червено-бяло" няма да забрави миналото му с Реал. 

4. Пристигането му може да остави една от звездите - Диего Коста, в много неприятна позиция - на резерва. А това ще означава две неща - или директно напускане на любимеца на феновете на Атлетико, или оставяне на скамейката на един от най-големите нападатели на нашето време. Това ще създаде голяма дилема пред Диего Симеоне през целия оставащ сезон, а оттам и до допълнително напрежение в съблекалнята.

5. Самият Атлетико не се намира в най-стабилния си момент. Люка Ернандес е пред трансфер в Байерн Мюнхен, докато договорите на Облак, Годин, Хуанфран и Фелипе Луис все още не са подновени.  

Мората може да предизвика раздяла между Диего Коста и Атлетико