Сезонът в Ла Лига бе преполовен преди седмица. 19 кръга изминаха, след което се видя едно - за поредна година най-постоянният тим с изяви на високо ниво е Барселона. Останалите конкуренти - Атлетико Мадрид, Севиля и Реал Мадрид, изпитват сериозни трудности да запълнят местата на контузените си играчи, не успяват да влязат в дълга победна серия и често правят неочаквания грешки, които ги спъват по пътя към върха.

20-ият кръг ни предлага директен спор за едно от челните места в таблицата - Реал Мадрид срещу Севиля място в Топ 3. Мач, който ще даде много отговори за амбициите и потенциала на двата състава за борба с по-горно класираните отбори. 

Определено, влизане в "тройката" за Реал ще покаже на всички в "Бернабеу", че сезонът не е загубен и идеите на Сантиаго Солари могат да дават сладки плодове.

Ето какво ни предлагат най-любопитните двубои от 20-ия кръг в Ла Лига:

Реал Мадрид – Севиля

Битката за третото място в Ла Лига ще се състои на „Сантиаго Бернабеу“. Двата тима имат по 33 точки в актива си, но по-добрите голови показатели на андалусийци в момента има дават предимство. 

Севиля премаза клетия си съперник в един от последните мачове на Жулен Лопетеги начело на „белите“ – с 3:0 на „Санчес Писхуан“ по-рано през сезона (през септември).

Винисиус Жуниор

източник: Gulliver/Getty Images

Сега ситуацията в Реал не е чак толкова различна, но определено тимът бележи събуждане при Сантиаго Солари. От началото на 2019-а са записа едва 2 победи в 5 мача във всички турнири, но знаков бе успехът над Бетис (2:1) преди седмица като гост, което даде нови надежди на столичани.

Севиля, от своя страна, изпитва трудности да задържи наложеното от себе си темпо в края на миналата календарна година. Момчетата на Пабло Мачин изпуснаха лидера Барселона (43 т.), записвайки едва 1 успех в последните си шест двубоя, както и загуба преди седмица от възраждащия се Атлетик Билбао (0:2).

В момента лазаретът на Реал е пълен, което даде повод на Солари за голям брой промени в последно време. Аут за още няколко дни са Маркос Йоренте, Тони Кроос,Мариано Диас, Хесус Вайехо и Кейлор Навас. Всички те имат мускулни травми. Куртоа, Бейл и Асенсио би трябвало са на линия за двубоя с южняците. Карим Бензема е с травма в безименния пръст, но няма да се оперира и ще може да участва в следващите мачове.

Севиля - Атлетик Билбао

източник: БГНЕС

Казусът „Иско“ продължава да витае над Мадрид. Солари заложи за трети път на играча (докато е начело) като титуляр през седмицата срещу Леганес (0:1), но халфът не убеди с играта си. Очаква се и днес той да остане на пейката. В средата би трябвало да са Себайос, Касемиро и Лука Модрич, а напред – Лукас Васкес, Бензема и намиращият се в най-силна форма за „белите“  - Винисиус Жуниор.

Килограмите на Марсело се превърнаха в база за полемики в Испания. Формата му отново бе поставена под въпрос, което може да позволи на младия Серхио Регилон пак да застане отляво на отбраната на тима. Останалите в защита са познатите Рамос, Варан и Карвахал.

Пабло Мачин няма да може да разчита само на трима – контузените Максим Гоналон и Нолито, както и на наказания Роке Меса. Франко Васкес и Даниел Карисо се завръщат след санкции и би трябвало да стартират от първата минута. В схема 3-4-1-2 напред ще действат Сарабия и изнесените Бен Йедер и Андре Силва.

Статистиката показва, че Реал печели 12 от последните си 13 мача срещу този съперник у дома. 

8. Винисиус - 35 милиона евро

източник: Gulliver/Getty Images

Срещата между Реал Мадрид и Севиля е в събота, 19 януари, от 17:15 часа, като нея можете да проследите пряко по Max Sport 2.

Уеска - Атлетико Мадрид 

Любопитен сблъсък на втория срещу последния. В Ла Лига конкуренцията се увеличи неимоверно в последните години, така че интригата съществува във всеки двубой.

Не публично, но „медийно“ в Атлетико ври и кипи в последните дни. Тимът може да бъде част от така наречения „домино ефект" след трансфера на Гонсало Игуаин в Челси, с което да привлече Алваро Мората в своите редици. Усилено се говори, че испанецът вече се е разбрал да премине на „Уанда Метрополитано“ в следващите дни.

Изходящ трансфер пък би бил провалилият се от началото на своя престой португалец Желсон Мартинш, за когото се говори, че ще подсили Монако. 

Севиля - Атлетико Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Все пак в Ла Лига момчетата на Диего Симеоне, направиха една грешна стъпка в последните си мачове – 1:1 със Севиля, което ги откъсна на 5 пункта зад лидера Барселона (43 т.) Ако Атлети има амбицията да гони съперника, мачове като този с Уеска трябва да бъдат взимани без главоболия. 

Новакът, от своя страна, завиши нивото с една идея в последните мачове, записвайки победа (Бетис, 2:1), равенство и две поражения. На „Алкорас“ напрегнатата атмосфера винаги може да стъписа големите. 

За домакините единственият проблемен е Луизиньо, като останалите играчи са налични за треньора Франсиско. Хавиер Ешейта се завръща след наказание и би трябвало да заеме място в сърцето на защитата. Новите покупки – Енрик Гайего и Янгел Ерера, едва ли ще бъдат включени в състава. В схема 3-4-3 Акапо и Мирамон са по крилата, а напред – Ферейро, Ернандес и Гомес. 

Севиля - Атлетико Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Атлетико страда от сериозен брой травмирани в последно време – Диего Коста, Стефан Савич, Витоло иСаул Нигес са аут за сблъсъка. До последно ще се умува за крайния бранител Фелипе Луис. 

Построяването на защитата е проблем за Диего Симеоне от началото на сезона. Все пак сега тя трябва да що-годе в титулярния си вид – Хуанфран, Хименес, Годин и Люка Ернандес. Родри и Томас ще са в центъра, а Кореа и Гризман в предни позиции.

Формата на Атлетико в гостуванията е доста посредствена, като тимът е с 5 равенства в последните си 6 визити в Ла Лига.

Срещата между Уеска и Атлетико Мадрид е в събота, 19 януари, от 19:30 часа, като нея можете да проследите пряко по Max Sport 2.

Срещата между Селта и Валенсия е в събота, 19 януари, от 21:15 часа, като нея можете да проследите пряко по Max Sport 2.

Барселона - Леганес 

Барселона продължава да води колоната в Ла Лига. Убедителният лидер е с 5 пункта пред втория Атлетико (38 т.), което за момента носи здравословна дистанция на върха за каталунците. В момента всичко е в ръцете на играчите на Валверде и само те имат способността да диктуват темпото в шампионата, с оглед на по-колебливите си съперници от Топ 4. 

Настоящият съперник Леганес е с 2 победи и 3 равенства в последните си 6 двубоя, което засега оставя тима на няколко позиции пред чертата (22 т.).

Контузените за Барса намаляват все повече. В момента извън игра е само един основен играч – бранителят Самуел Умтити. Другите в лазарета са Сампер, Вермален и Рафиня. 

Барселона Леванте

източник: Gulliver/GettyImages

Очаква се Валверде да заложи на Коутиньо в нападение, заедно с Меси и Суарес. Усман Дембеле получи много минути в края на 2018-а, но сега е ред на бразилеца да влезе в нужната форма с оглед на залинялото си представяне от последните месеци. 

Артур, Бускетс и Ракитич продължават да уплътняват средата на терена за каталунците. В отбрана ще са Алба, Ленгле, Пике и Роберто.

За атрактивния Леганес, който през седмицата бе близо до елиминирането на Реал Мадрид от турнира за Купата на краля (победа с 1:0 у дома, но общ резултат 1:3 в полза на „белите“), Маурисио Пелегрино няма да може да разчита на Шумановски, Михаел Сантос и Гуидо Карийо. Наказан е Унай Баустинса. Под въпрос са Перес, Муньос, Ролан и Ел Жар.

В схема 3-5-1-2 Ниом и Силва ще са по двата фланга като халф-бекове, а Родригес ще действа зад привлекателната двойка голмайстори Ен-Несери и Брайтуайт.

Барселона Леванте

източник: Gulliver/GettyImages

Леганес играе трудно извън дома, като тимът не е успял да спечели цели 24 от 25 визити. Барса, от своя страна, е в топформа, като печели всички 12 полувремена на последните си 6 двубоя в шампионата.

Срещата между Барселона и Леганес е в неделя, 20 януари, от 21:45 часа, като нея можете да проследите пряко по Max Sport 2.

Срещата между Бетис и Жирона е в неделя, 20 януари, от 13:00 часа, като нея можете да проследите пряко по Max Sport 2.

Срещата между Виляреал и Атлетик Билбао е в неделя, 20 януари, от 17:15 часа, като нея можете да проследите пряко по Max Sport 2.

Срещата между Леванте и Валядолид е в неделя, 20 януари, от 19:30 часа, като нея можете да проследите пряко по Max Sport 2.

Срещата между Ейбар и Еспаньол е в неделя, 21 януари, от 22:00 часа, като нея можете да проследите пряко по Max Sport 4.