Несъмнено най-интригуващият мач от седмия кръг на Ла Лига е между отборите на Реал Мадрид и Атлетико Мадрид. Срещата е тази вече от 21.45 часа на стадион "Сантиаго Бернабеу". Преди нея разликата между двата състава в класирането е две точки. "Белите" са на второто място с 13, колкото има и лидерът Барселона, но каталунците са с по-добри показатели. "Дюшекчиите" следват трети с 11 пункта.

Съперничеството между мадридските грандове започва в началото на 20-ти век. Двата тима са създадени през една година. Реал – 1902 г., а Атлетико – 1903 г. Легендата гласи, че след спечелването на испанския шампионат през 1903 г. от Атлетик Билбао след мач срещу Мадрид, няколко студенти, баски фенове на Атлетик, от Университета по инженерни науки в Мадрид решават да основат идентичен на Атлетик Билбао тим в испанската столица. По-малко от месец след това Атлетико Мадрид се появява на бял свят. 

Реал винаги се е славел с това, че купува и събира на едно място най-добрите футболисти на планетата, докато Атлетико е бил малкият дразнител, който обеднява под шапката си нормалността и консервативизма на ценностите. Атлетико Мадрид е отборът на средната класа, а Реал се числи към аристократите, към заможните люде. Блясъкът и гордостта срещу манталитета и духа. Това прави Реал срещу Атлетико е едно от най-ангажираните социално футболни съперничества на планетата.

Съществуват много любопитни факти, обединяващи двата клуба. Например, малко хора знаят, че площад „Сибейес“, на който Реал празнува всичките си трофеи, за първи път е бил използван с цел отбелязване на титли през 1977 г...именно от тима и феновете на Атлетико. През 80-те монументът се използва и от привържениците на Реал, което кара поддръжниците на „рихибланкос“ да се преместят на площад „Нептуно“.

Разбира се, много легендарни играчи са били част и от двата тима. Най-голямата легенда на Атлетико – Луис Арагонес, започва  своята кариера в школата на Реал, въпреки че никога не записва официален мач за тима. Вторият най-резултатен играч в историята на Реал – Раул Гонсалес Бланко, прекарва две години в школата на Атлетико. Мексиканецът Уго Санчес – легенда на „белия балет“, сменя Атлетико (след над 100 мача за клуба) с Реал през 1985 г. (с над 200 мача за тима). Митичният член на „Петорката на Бутре“ – Бернд Шустер, пък прави обратния трансфер в средата на 80-те, за да спечели две Купи на Краля с тима на „дюшекчиите“. 

Атлетико Мадрид Реал Мадрид

източник: Gulliver/Getty Images

В последните няколко години Реал и Атлетико играха няколко наистина велики мача по между си. Тимът на Диего Симеоне загуби от „белите“ финалите в Шампионската лига през 2014 и 2016 г., но победи съперника си в мача за Суперкупата на Европа през 2018 г. 

Реал е най-успешният отбор в Испания и Европа (Шампионската лига – 13 титли, 33 трофея в Ла Лига). Атлетико, от своя страна, има 10 титли на Испания, както и 10 Купи на Краля. „Рохибланкос“ е трикратен шампион в турнира Лига Европа, от 2010 г. насам.

До момента Реал и Атлетико са изиграли 220 мача във всички турнири – 109 победи за Реал, 56 за Атлетико при 55 равенства. Бройката на головете в сблъсъците е впечатляваща – 367 за „белите“ и 280 за „червено-белите“.

Един от козовете на Атлетико Мадрид в 12 фрази