Напускането на Яник Ферейра-Караско от Атлетико Мадрид и присъединяването му към китайския Далиен Ифанг бе един от най-шокиращите трансфери през 2018 г.

Според "Футбол лийкс" - порталът, който от няколко месеца непрекъснато вади наяве тъмни сделки, нередности и скандални разкрития около големите футболни клубове и играчи, даде яснота около изненадващия трансфер на Караско.

Според информацията през 2015 г. агентът на играча - Кристофър Енротай, е подготвил цялостното преминаване на белгиеца в Атлетико Мадрид от Монако.

Атлетико Мадрид е взел заеми от инвестиционна компания, свързана с канадския пенсионен фонд за инвестиции – „Борд Канада“. Това е схема позната като "собственост на трети лица", изрично забранено от ФИФА през 2015 г. Така нефутболна трета страна притежава правата върху даден футболист, докато два клуба преговарят за него. Според ФИФА така се погазва спортният дух за сметка на финансовите интереси.

Освен това Монако е наясно от самото начало, че Караско ще бъде продаден отново в рамките на две-три години, след трансфера си в Атлетико Мадрид (тъй като "дюшекчиите" ще трябва някак да върнат дълга си). По този начин клубът от Княжество ще прибере 25% от последваща продажба, а същевременно 5% от новата изкупна цена отива за агента Енритай.

Според „Футбол Лийкс“ Монако и агентът на Караско са видели в белгиеца разменна монета, върху която могат да търгуват и да направят милиони.

На 26 февруари 2018 г. Караско премина в тима от китайската Суеперлига Далиен Ифанг. Този клуб е притежаван от китайския бизнес гигант „Уанда“ – компания, държаща 17% от клубните акции на Атлетико Мадрид. Така в крайна сметка продажбата на Караско влива свежи пари в отбора на Атлетико, с които клубът погасява вече взетия заем. От Монако вече са предвидили тази продажба, като те и агентът на играча прибират своите комисионни.

Китайците са доволни, а един от най-силните външни полузащитници в света се подвизава не в Европа, където със сигурност е мястото му, а в много по-неконвертируемата и некачествена китайска лига.