Расистки обиди заляха звездата на Реал Мадрид -  Винисиус Жуниор преди дербито с Атлетико Мадрид за Купата на краля, пише AS. Феновете на "дюшекчиите" го посрещнаха с викове "Винисиус, ти си маймуна!" още на паркинга пред стадион „Метрополитано“. Подобен расистки скандал между двете страни имаше на 18 септември 2022 г.

Според някои информации в социалните мрежи Винисиус пръв е провокирал привържениците, които обаче са прекалили в обидите си към играча на Реал Мадрид и са преминали границата. Нищо чудно това да доведе до санции за любимия им клуб. Това не е първи случай, в който Винисиус става обект на расистки обиди от фенове в Испания. Преди това той бе обиждан по подобен начин и от привърженици на Валядолид и Валенсия.

Имаше и нерви и преди продълженията на мача между двата щаба, като искрата бе запалена от наставника на Атлетико Мадрид - Диего Симеоне. Както винаги, той не седна и не спря да дирижира какафонията от шум и натиск върху съперник и съдия - толкова типична атмосфера за домакинствата на Атлетико с този треньор. В края на редовното време Симеоне и Винисиус си размениха остри реплики, след като треньорът не хареса начина, по който крилото на Реал Мадрид отпразнува гола на Хоселу в 82-ата минута. Представители на двата отбора застанаха между спорещите, за да предотвратят по-сериозен скандал.
 
Мадридското дерби бе белязано и от още един неприятен момент. Испанските медии съобщиха, че има и ранен журналист, отразяващ дербито. Пако Ароса от "TVE" е пострадал от тълпата, която наобиколила автобуса на Атлетико при пристигането на "дюшекчиите" за мача. Журналистът е бил ударен с парче лед.