Атлетико Мадрид победи у дома Арсенал с 1:0 и с общ резултат 2:1 се класира за финала в Лига Европа, Там "дюшекчиите" ще срещнат френския Олимпик Марсилия, отстранил Залбцург .с 2:0 и 1:2 /след прод/.

Победния гол вкара Диего Коста в края на първото полувреме.

Така испанската столица изпрати втори свой конкистадор след Реал на финалите в двата евротурнира и през този сезон. В последните 4 години и Реал, и Атлетико ще играят заедно за трети път на някой от двата клубни финала. През 2014-а и 2016-а година те се изправиха един срещу друг в Шампионската лига, а „Белия балет“ спечели и двата финала.

За Атлетико пък финалът на 16 май в Лион ще бъде възможност за трети път да грабне трофея в Лига Европа – след 2010 и 2012 година.

Загубата за Арсенал пък лиши дългогодишния му мениджър Арсен Венгер от възможността да спечели най-сетне европейски клубен трофей. Това очевидно бе краят на пътя на френския маестро в Европа, поне с Арсенал, тъй като напуска клуба в края на сезона след 250 европейски срещи начело на тима.


Атлетико М - Арсенал 1:0

В добавеното време на първата част Диего Коста откри за Атлетико, след като бе изведен перфектно от Антоан Гризман.


Следихме мача на живо в Gong.bg

Първият корнер стана факт още във 2-ата минута, а той бе в полза на домакините, излезли без наказания се треньор Диего Симеоне, наблюдаващ мача от втория етаж на стадион "Метрополитано".

Арсенал отвърна в 5-ата минута с прострелно центриране, което доведе и до първия ъглов удар в полза на гостите.

Веднага след това обаче Диего Коста се пребори с Начо Монреал, но ударът на испано-бразилеца изпрати топката над вратата на гостите.

В 7-ата минута Лоран Кошчиелни рухна сам на земята, хвана се за лицето, а кракът му очевидно поддаде сериозно, вероятно ахилесът. Венгер си видя принуден да направи ранна принудителна смяна - Чеймбърс се появи на неговото място. Така Арсенал загуби рано-рано капитана си Кошчиелни, който изглежда ще го извади и от състава на Франция за Световното първенство в Русия.

Артилеристите опитаха да затворят съперника си около неговото наказателно поле, но "дюшекчиите" само това и чакаше. При контра в 25-ата минута Диего Коста се замота и пропусна възможността да открие резултата в полза на испанците.

В 27-ата минута англичаните продължиха с обсадата на домакинската врата, но отбраната на Атлетико по традиция бе внимателна и организирана.

В 37-ата минута топката дълго се задържа в пеналта на Арсенал, но ударът на Хименес в края на атаката не бе точен.

В следващата минута и Гризман бе много близо до гола за Атлетико, но ударът му изпрати топката малко встрани от вратата на Арсенал.

В последните секунди на полувремето обаче Гризман изведе отлично Диего Коста на стрелкова позиция и той не сбърка, давайки аванс за Атлетико - 1:0, точно преди почивката.

Атлетико започна по-активно второто полувреме, сякаш искаше бързо да затвори мача.

В 52-ата минута пред Ааарън Рамзи не съумя да отправи хубав удар към вратата на Атлетико в момент, когато топката се задържа дълго в пеналта на домакините.

В 60-ата минута Месут Йозил на два пъти проби отляво към вратата на "дюшекчиите", но и след двете му центрирания топката не попадна у негов съотборник за решителен удар.

В 61-ата Гранит Джака реши да обстрелва отдалеч вратата на Атлетико, но Ян Облак отрази в корнер.

В 67-ата минута Диего Коста и Антоан Гризман отново разтревожиха сериозно вратаря на Арсенал Оспина, но той улови топката в ръцете си.

В 71-ата минута влезлият малко преди това Мхитарян отправи силен изстрел към вратата на Атлетико, но малко над вратата.

Атлетико съвсем не се прибра да брани крехкия си аванс, а използваше всяка възможност да атакува с надеждата да стигне до втори и решителен гол.

В 88-ата минута първо Гризман проби към вратата на Арсенал, но нямаше кой да засече паса му. А веднага след това резервата Фернандо Торес стреля силно, но Оспина отрази.

Така Атлетико победи Арсенал с 1:0 и се класира за финала в Лион на 16 май.

------------------------------------------

АТЛЕТИКО М – АРСЕНАЛ 1:0

1:0 Диего Коста 45+2

АТЛЕТИКО /4-4-2/: 13 Облак, 19 Лукас, 2 Годин, 24 Хименес, 5 Томас /Савич/, 14 Габи, 8 Саул, 6 Коке, 23 Витоло /Корея/, 7 Гризман, 18 Диего Коста /Фернандо Торес/

АРСЕНАЛ /4-3-2-1/: 13 Оспина, 24 Бейерин, 20 Мустафи, 6 Кошчиелни /Чеймбърс/, 18 Монреал, 29 Джака, 10 Уилшър /Мхитарян/, 8 Рамзи, 23 Уелбек, 11 Йозил, 9 Лаказет