Атлетико Мадрид нанесе първа загуба на Борусия Дортмунд през сезона, след като го победи с 2:0 у дома в среща от четвъртия кръг на груповата фаза в Шампионската лига.

Така „рохибланкос“ взеха сладък реванш за срамната загуба с 0:4 в първия двубой между двата тима - в края на октомври на „Сигнал Идуна Парк“. Това бе първо поражение за Борусия от началото на кампанията, след като момчетата на Люсиен Фавр не бяха губили в 15 официални двубоя.

За да се добере до трите точки, Атлетико вкара по едно попадение през първата и втората част. Точни за домакините бяха звездите Саул Нигес (33‘) и Антоан Гризман (80‘). Това бе 9-ти гол за Саул в Шампионската лига от сезон 2015/2016 г. насам, което го превръща в най-резултатния испанец в надпреварата.

Атлетико Мадрид - Борусия Дортмунд 2:0

източник: Gulliver/GettyImages

Атлетико започна организирано в опит да не оставя пролуки на скоростните съперникови играчи. Тимът изглежда си бе научил урока от предишния двубой и рискуваше рядко в предни позиции.

Работата на тима в защита се отплати в 33-ата минута, когато Борусия се отвори за контрадействия. Атлети преля бързо от отбрана в нападение, което позволи на Саул и Фелипе Луис да комбинират отляво на нападението. Бразилецът върна към халфа с последния пас, който от средна дистанция порази Бюрки за 1:0.

В 60-та минута Анхел Корея пропусна да реши окончателно нещата в полза на своя тим, след като се озова сам срещу Бюрки, но от непосредствена близост шутира покрай стража на гостите. 4 минути по-късно Герейро не успя да изравни след удар с глава от 3-4 метра.

Борусия като цяло нямаше аргументи пред сгъстената и добре подредена отбрана на испанците и до края на срещата едва стигаше до вратата на Облак. За сметка на това Атлетико мобилизира всичките си сили, за да вкара втори гол. 10 минути преди края на срещата Гризман се озова с топката в наказателното поле и я мушна покрай излезлия напред страж на гостите, с което окончателно затвори срещата в полза на своя отбор.

След този успех Атлетико изравни по точки Борусия в Група А на Шампионската лига. Лидери обаче остават германците заради по-добрите си голови показатели, върепки че и двата тима са с по 9 пунката. Трети е Брюж с 4 т., докато последен е Монако с 1 т.

Атлетико Мадрид - Борусия Дортмунд 2:0

източник: Gulliver/GettyImages

Атлетико Мадрид – Борусия Дортмунд 2:0

1:0 Саул Нигес 33‘

2:0 Антоан Гризман 80‘

Състави на двата отбора:

Атлетико Мадрид: Ян Облак, Фелипе Луис, Люка Ернандес, Хосе Хименес (Франсиско Монтер 46‘), Хуанфран, Саул Нигес, Родри, Томас Партей, Анхел Корея (Витоло 83‘), Антоан Гризман, Никола Калинич (Желсон Мартинш 62‘)

Треньор: Диего Симеоне

Борусия Дортмунд: Роман Бюрки, Лукаш Пишчек, Мануел Аканджи, Имер Топрак, Ашраф Хакими, Аксел Витсел, Томас Дилейни, Джейдън Санчо (Якуб Брун Ларсен 79‘), Марко Ройс, Кристиан Пулишич (Рафаел Герейро 59‘), Пако Алкасер (Марио Гьотце 75‘)

Треньор: Люсиен Фавр

Главен съдия: Даниеле Орсато

Стадион: „Уанда Метрополитано“

Класиране в Група "А":

Борусия Дортмунд 9 т.

Атлетико Мадрид 9 т.

Брюж 4 т.

Монако 1 т.