Истинска драма се разигра на стадион "Анфийлд"!  Атлетико Мадрид детронира действащия европейски шампион Ливърпул, след като го победи с 3:2 в техния дом след 120 минути в мач-реванш от 1/8-финалите на Шампионската лига. Нищо не предвещаваше тази драма, след като Джорджиньо Вайналдум откри резултата две минути преди края на първата част. "Мърсисайдци" контролираха развоя на срещата през всичките 90 минути на срещата, но до края нав гол не падна и така се стигна до продължения.

В 94-ата минута Роберто Фирмино вкара второ попадение за домакините, с което ги изведе напреo в общия резултат. Тогава обаче настъпи истинската драма. Първо, резервата Маркос Йоренте върна един гол за Атлетико в 97-ата минута след грешка на вратаря Адриан, а отново той бе точен и в 105-ата минута. Алваро Мората пък реализира трети гол за гостите в 120-ата минута, с което оформи и крайния резултат. По този начин, с общ резултат от 4:2, възпинатиниците на Диего Симеоне продължиха към 1/4-финалната фаза на турнира. 

Срещата започна с шанс за гостите още преди да са изтекли и 30 секунди от двубоя. Жоао Феликс получи топката в половината на Ливърпул и веднага изведе с брилянтен пас Диего Коща, който напредна и стреля, но покрай вратата на Адриан.

Първата ситуация за Ливърпул дойде в петата минута, когато Трент Александър-Арнолд центрира в наказателното поле на Атлетико и Джорджиньо Вайналдум стреля с глава, но без проблеми за вратаря Ян Облак.

Четири минути след това Киърън Трипиър бе изведен отдясно, но не успя да стигне навреме до топката и да отправи добро центриране.

В следващата атака Мохамед Салах пробва изстрел от границата на наказателното поле, но над гредата. Малко след това и Джордан Хендерсън опита удар от воле, но крайно неточно.

В 14-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн пробва рефлекса на Облак с хубав удар по земя, но словенецът успя да спаси.

Пет минути след това Коке центрира от корнер, а на близката греда Фелипе успя да отклони топката, която се оплете от външната страна на мрежата на Адриан.

Постепенно домакините поеха инициативата в срещата, а Атлетико все по-рядко напускаше своята половина. 

В 22-ата минута Андрю Робъртсън центрира от ъглов удар, а в наказателното поле Садио Мане отклони с глава и малко не достигна на Върджил ван Дайк да достигне до топката. Останаха и известни съмнения за игра с ръка на Фелипе, но след проверка и със системата ВАР, такава не бе отсъдена.  

В 34-ата минута Александър-Арнолд отправи дълга топка надясно към Мохамед Салах. Първоначално Ренан Лоди изпревари египтянина, който обаче успя да му открадне топката и напредна. След това отправи подаване за Садио Мане на границата на наказателното поле и последва изстрел на сенегалеца, който обаче бе спасен от Облак, макар стражът да имаше леки проблеми с овладяването на топката.

Две минути след това Александър-Арнолд центрира остро, а Роберто Фирмино опита да засече на близката греда, но много малко не му достигна, след което Облак изби.

Последваха няколко опасни центрирания на "мърсисайдци", които бяха изчиствани с големи трудности от играчите на Атлетико. 

В 43-ата минута "червените" успяха да излязат напред в резултата. Мохамед Салах и Алекс Окслейд-Чембърлейн комбинираха по десния фланг, след което английският национал центрира на точката за дузпа, а Джорджиньо Вайналдум бе оставен непокрит и засече с глава - 1:0.

Второто полувреме започна така, както завърши и първото - с шанс за Ливърпул. Джо Гомес намери Салах с дълъг пас и нападателят тръгна на скорост и стреля към далечния ъгъл, но Облак успя да улови. 

В 56-ата минута бе извършена и първа промяна в срещата. Маркос Йоренте замени Диего Коща в състава на "дюшекчиите". Секунди след това именно той подаде на Жоао Феликс, който нанесе удар, но без никакви проблеми за Адриан. Това бе и първи точен удар по посока вратата на домакините. 

Четири минути след това Ливърпул отново имаше страхотна възможност за попадение. Роберто Фирмино бе оставен непокрит на далечната греда след центриране от пряк свободен удар и нидерландецът отправи удар, който обаче Ян Облак успя да спаси, макар да бе паднал на тревата.

Малко след това Жоао Феликс проби през центъра и шутира. Получи се лек рикошет в Робъртсън и Адриан не успя да улови топката, но след това изпревари Анхел Корея точно преди аржентинецът да нанесе изстрел.

В 63-ата минута Саул опита да изненада излезлия напред Адриан, след като стреля почти от центъра на терена, но топката премина покрай вратата на „мърсисайдци“.

Три минути по-късно „червените“ удариха и греда! Салах центрира отдясно, а Андрю Робъртсън се нанесе удар с глава, който обаче срещна гредата за Облак.

В 69-ата минута Трент Александър-Арнолд стреля силно от далечна дистанция, но отново Обалк бе но точното място и спаси.

Десетина минути след това Саул Нигес стреля от движение, но в аут.

Точно десет минути преди края на редовното време домакините имаха ново положение за гол. След добро разиграване топката стигна до Андрю Робъртсън, който от границата наказателното поле стреля, но неточно.

В 82-ата минута Юрген Клоп извърши и първата си промяна. Той пусна в игра Джеймс Милнър на мястото на Алекс Окслейд-Чембърлейн. Секунди след това Вайналдум проби отдсно и стреля от малък ъгъл, но за порден път Облак направи спасяване. 

Пет минути преди края на  редовното време Вайналдум свали топката за Садио Мане, който опита задна ножица, но топката прелетя точно над вратата.

Две минути след това Салах проби в наказателното поле и премина покрай Коке и Ренан Лоди, след което стреля, но над вратата.

Секунди по-късно Робъртсън свали топката за Садио Мане, който опита отново нжичен удар, но този път доста по-неточно от първия му опит.

В първата минута на добавеното време Джеймс Милнър намери Салах в наказателното поле и нападателят стреля, но Облак спаси.

Буквално в последните секунди на редовното време Маркос Йоренте отбеляза във вратата на Ливърпул, след като засече с глава центриране от фаул, но попадението бе отменено правилно заради засада.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We go to extra time... #LFC #LiverpoolFC #Liverpool #UCL #ChampionsLeague #Anfield

Публикация, споделена от Liverpool Football Club (@liverpoolfc) на

С началото на първото продължение Диего Симеоне извърши втората си смяна. Симе Вършалко замени Киърън Трипиър.

В 93-ата минута Роберто Фирмино засече с глава центриране на Вайналдум, но неточно.

Минута след това обаче бразилецът бе безпогрешен. Той засече с глава центриране отдясно на Трент Александър-Арнолд. Топката първо се отби в гредата, но при добавката нападателят реализира - 2:0.

Три минути по-късно обаче гостите отбелязаха така ценно попадение. Вратарят Адриан сбърка при изнасянето на топката, тя попадна във Феликс, който намери резервата Йоренте и той с много точен удар намери десния ъгъл на вратата за 2:1.

В 103-ата минута Алваро Мората се появи на терена. Той замени Жоао Феликс.

Малко преди края на първото продължение Атлетико нанесе втори удар по амбициите на Ливърпул. Алваро Мората напредна добре отдясно и с хубав пас намери Йоренте малко пред наказателното поле. Бившият футболист на Реал стреля силно по земя и намери за втори път вратата на Адриан – 2:2.

Фабиньо и Дивок Ориги замениха Джордан Хендерсън и Джорджиньо Вайналдум, докато Хосе Хименес смени Коке на почивката между двете продължения. 

В 112-ата минута Дивок Ориги пробва удар, но топката премина от външната страна на мрежата.

Минута след това на терена се появи и Такуми Минамино, който смени Роберто Фирмино.

В 115-ата минута Садио Мане опита удар, който мина встрани от вратата на Облак.

В последната минута на срещата „дюшекчиите“ стигнаха и до пълен обрат. Две от резервите Алваро Мората и Маркос Йоренте направиха чудесно двойно подаване и бившия играч на Челси успя да излезе сам срещу Адриан, който отново се засуети и бе преодолян, като по този начин бе оформен и крайния резултат от 2:3.


ЛИВЪРПУЛ – АТЛЕТИКО МАДРИД 2:3 (общ резултат от двата мача 2:4)

1:0 Джорджиньо Вайналдум 43'

2:0 Роберто Фирмино 94'

2:1 Маркос Йоренте 97'

2:2 Маркос Йоренте 105'

2:3 Алваро Мората 120'

Стартови състави на двата отбора:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tonight’s REDS! 👊 #LFC #LiverpoolFC #Liverpool #UCL #ChampionsLeague #Anfield

Публикация, споделена от Liverpool Football Club (@liverpoolfc) на

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 13. Адриан – 26. Андрю Робъртсън, 4. Върджил ван Дайк, 12. Джо Гомес, 66. Трент Александър-Арнолд – 5. Джорджиньо Вайналдум, 14. Джордан Хендерсън (к), 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн – 10. Садио Мане, 9. Роберто Фирмино, 11. Мохамед Салах  

Старши треньор: Юрген Клоп

АТЛЕТИКО МАДРИД (4-4-2): 13. Ян Облак – 12. Ренан Лоди, 18. Фелипе, 15. Стефан Савич, 23. Киърън Трипиър – 6. Коке (к), 5. Томас Партей, 8. Саул Нигес, 10. Анхел Корея – 7. Жоао Феликс, 19. Диего Коща

Старши треньор: Диего Симеоне

Главен съдия: Дани Макелие, Нидерландия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия