Един от скритите фаворити в Шампионска лига Атлетико Мадрид започна своята кампания с ценна победа с 2:1 като гост на Монако. Успехът дойде след обрат през първата част и много умно проведено второ полувреме. В същото време в другия двубой от групата Борусия Дортмунд измъкна успех с 1:0 като гост на Брюж.

На „Стад Луи II” първият шанс пред гостите се откри още в 6-ата минута, когато Антон Гризман изведе Диего Коста сам срещу вратаря Диего Беналио, но неговият изстрел мина на сантиметри от страничния стълб. Малко след това пък домакините можеха да реализират след опасен изстрел на Кевин Н’Дорам, който също не намери очертанията на вратата.

„Монегаските” обаче успяха да открият в 18-ата минута. Решителната акция в наказателното поле направи капитанът Фалкао, който върна назад към Аолу. Той не стигна до топката, но действията на бранителите на Атлетико не бяха особено качествени. Най-съобразителен бе Самуел Грандсир, който стигна до топката и с хитър изстрел успя да реализира за 1:0.

Голът обаче не притесни особено мадричани, които още до края на полувремето успяха да стигнат до обрат. Диего Коста реализира за 1:1 в 31-ата минута след феноменален пас от въздуха с едно докосване на Гризман. Французинът изведе прекрасно нападателя, който този път не сгреши с удара покрай стража на съперника.

В добавеното време на първата част „дюшекчиите” нанесоха и втория си удар. Коке центрира от корнер, а Хосе Хименес засече прекрасно с глава от близко разстояние, а Беналио не действа особено класно.

През второто полувреме темпото на игра определено спадна, което определено бе по вкуса на гостите. Единственият по-интересен момент бе незачетен заради засада гол на Коста. В последните минути все пак Монако опита да стигне до изравняване, но се доближи до това само при изстрел с глава на Камил Глик, който мина покрай страничния стълб и така сложи край на двубоя.

В същото време в Брюж Борусия Дортмунд стигна до важни три точки, дошли благодарение на комичен гол на рожденика Кристиан Пулишич. Навръх своя 20-и рожден ден американският национал нямаше как да се надява на по-добър подарък от случилото се в 85-ата минута на двубоя. В нея опит за пас на Дахуд стигна в близост на Пулишич. Защитникът на Брюж Матей Митрович опита да избие, но асът на Борусия сложи крака си пред топката. Така пък се получи невероятна парабола, при която топката прехвърли безпомощния вратар Карло Летица за единственото попадение в двубоя.

Другото постижение, с което Пулишич ще запомни двубоя, е фактът, че навръх юбилея си той се превърна в най-младия играч със 100 двубоя с екипа на Дортмунд.

Кристиан Пулишич

източник: Gulliver/GettyImages

Иначе мачът бе равностоен като повечето положения дори бяха за домакините. През първата част те пропуснаха няколко, а малко преди гола Роман Бюрки демонстрира феноменален рефлекс след изстрел на Луис Опенда от близко разстояние.

Така след първите мачове в групата Атлетико и Борусия имат по 3 точки, а Монако и Брюж са без актив.