Какво ще се случи в четвъртфиналите от Шампионската лига е предстои да видим, но привържениците вече потриват ръце в очакване на зрелищните двубои.

Вижте някои интересни факти преди мачовете:

Реал Мадрид – Манчестър Сити

Реал Мадрид ще играе срещу Манчестър Сити за четвърти път в последните 5 години.

Това е двубой между най-успешният клуб в надпреварата и властващия първенец от миналия сезон.

Реал Мадрид има само една победа от общо 6 мача срещу Манчестър Сити (4 загуби), допускайки средно по 1.7 гола във вратата си на мач в турнира. Това е най-голямото число, което имат в двубои срещу отбори, с които са играли поне 5 пъти. 

Арсенал – Байерн Мюнхен

Изминаха 14 години откак Арсенал за последен път игра на четвъртфиналите в този турнир. През 2009-2010 те отпаднаха от Барселона.

Байерн Мюнхен ще гостува на Острова в първата среща и няма да може да се възползва от подкрепата на своите привърженици. „Баварците“ бяха наказани да останат без фенове при следващото си гостуване след като фойерверки бяха хвърлени на терена в двубоя с Лация по-рано този месец.

Арсенал ще се изправи срещу Байерн за пети път във фазата на елиминациите на Шампионската Лига, като „баварците“ продължаваха напред във всеки от предходните случаи.

Германският шампион напусна турнира на в последните три сезона точно на този етап – през 2020-2021 загубиха от Пари Сен Жермен, сезон по-късно от Виляреал, а приз миналото издание отпаднаха от Манчестър Сити.

Пари сен Жермен – Барселона

Предстоят два мача между Пари Сен Жермен и Барселона, които ще са под номер 14 и 15 в европейските турнири. По този начин „каталунците“ ще се превърнат в отбора, който се е изправял най-често срещу парижани.

Френският състав бе финалист в турнира през 2020, а Барселона сега ще играе на своя първи четвъртфинал в турнира от 2020, когато загубиха с общ резултат 2:8 от Байерн Мюнхен.

 

Атлетико Мадрид – Борусия Дортмунд

Трикратният финалист в турнира Атлетико Мадрид ще играе срещу носителя на трофея от 1997 година Борусия Дортмунд.

Испанският състав достигна до този етап от турнира през 2021-2022, но загуби с общ резултат 0:1 от Манчестър Сити.