Атлетико Мадрид победи Ливърпул с 1:0 на стадион "Уанда Метрополитано" в първия осминафинал в Шампионската лига. Още в началните минути на двубоя Саул Нигес даде аванс на "дюшекчиите" и това стигна за успеха. Тактиката на Диего Симеоне проработи и със здрава работа в защита неговите възпитаници успяха да надделеят над непобедимия Ливърпул. С този крехък резултат всичко остава да се реши по време на реванша на "Анфийлд" 11 март.

Окрилени от горещата подкрепа на своите фенове домакините стартираха агресивно. В началните минути на двубоя Кореа проби отдясно и ценрира, но нямаше адресат на подаването му. Веднага след това последва ново центриране на Лоди, като този път Мората бе в наказателното поле, но нападателят остана под топката и не успя да засече топката.

В 4-ата минута Атлетико откри резултата. Коке центрира от ъглов удар. В наказателното поле защитниците на Ливърпул не успяха да комуникират добре помежду си и Фабиньо докосна топката, което се превърна в пас към Саул Нигес, който отблизо реализира в мрежата на Алисон. Ситуацията след това бе разгледана със ВАР и попадението бе зачетено.

Попадението вдъхна още повече увереност във възпитаниците на Диего Симеоне. Кореа проби отляво в наказателното поле, но успоредното му центриране не доведе до нов гол във вратата на "мърсисайдци".

Постепенно Ливърпул спечели контрола на топката и започна да гради многоходови атаки. В същото време "дюшакчиите" се прибраха в своята половина и заложиха на познатата си тактика със здрава защита и опасни контраатаки.

"Мърсисайдци" заиграха в познатия си стил с голяма активност на крайните си защитници - Трент Александър-Арнолд и Анди Робъртсън.

В 20-ата минута именно шотландецът се намеси решително и изчисти топката в ъглов удар точно пред връхлитащия на скорост Алваро Мората.

Шест по-късно Ван Дайк сгреши при изчистването на топката точно пред наказателното поле, от което се възползва Алваро Мората. Испанецът опита да реализира от малък ъгъл, но Алисон блестящо спаси. Веднага след тази ситуация последва сериозен гаф и от Ян Облак на отсрещната врата. Салах подаде към Фирмино, но бразилецът бе в положение на засада и последвалият гол на египтянина бе отменен.

В 29-ата минута Анди Робъртсън отправи първият удар към вратата на Облак. Шотландецът стреля от дистанция покрай левия страничен стълб. Минута по-късно и Фабиньо опита да застраши словенеца отдалеч, но изстрелът на бразилеца бе много неточен.

В 35-ата минута настоятелността на Садио Мане доведе до отлична възможност пред Мохамед Салах. Египтянинът стреля от около 12 метра, но топката срещна главата на Фелипе и излетя в ъглов удар.

Постепенно обръчът около наказателното поле на Атлетико се стягаше, а в заключителните минути на първото полувреме разликата в комбинациите на двата отбора беше огромна, но тактиката на Симеоне сработваше отлично до този момент.

В добавеното време на първото полувреме "дюшакчиите" поискаха червен картон за Садио Мане за удар с лакът срещу Симе Вършалко, но главният съдия Сжимон Марчинек не показа втори жълт картон на сенегалеца. Това бе и последното действие за първите 45 минути.

На почивката двамата треньори направиха по една промяна по съставите си. В игра за Атлетико се появи Маркос Йоренте на мястото на Тома Лемар, а за Ливърпул мястото си на терена отстъпи Садио Мане, който явно не е напълно възстановен и получи жълт картон през първото полувреме, за сметка на Дивок Ориги.

"Дюшакчиите" стартираха вторите 45 минути, както и тези през първата част. Резервата Йоренте бе намерен в наказателното поле и подаде към Вършалко, но хърватинът се засуети и не успя да нанесе удар по посока вратата на Алисон. Веднага след това Анхел Кореа центрира отдясно, но бразилският страж на "мърсисайдци" излезе и се намеси решително.

В 53-ата минута Александър-Арнолд центрира остро в наказателното поле, където непокрития Мохамед Салах стреля с глава, но на метър от десния страничен стълб на Облак.

Ливърпул отново се настани плътно в половината на Атлетико и обсади вратата на словенския вратар. В голяма част от тези начални минути целият отбор на "дюшакчиите" се бе прибрал зад централната линия на терена.

В 68-ата минута Стефан Савич отлично изведе Анхел Кореа отляво. Аржентинецът веднага центрира в наказателното поле, където Алваро Мората се освободи от опеката на Ван Дайк и Гомес, но от точката на дузпата испанецът се подхлъзна и не успя да нанесе удар. Това бе и последното действие за нападателя, който бе заменен от Витоло.

Две по-късно левият защитник на Атлетико Лоди изстреля снаряд от около 25 метра като топката премина покрай левия страничен стълб на Алисон. Веднага след това мястото си на терена отстъпи Мохамед Салах, а на негово място се появи Алекс Окслейд-Чембърлейн.

В 73-ата минута Дивок Ориги центрира технично около точката на дузпата, Джордън Хендерсън стреля от въздуха, но покрай десния страничен стълб на вратата на домакините.

Три по-късно капитанът на Ливърпул поиска дузпа за игра с ръка на Томас Партей, но такава нямаше и главният съдия Марчиняк посочи играта да продължи.

Веднага след това трибуните на "Уанда Метрополитано" избухнаха приветствайки Диего Коста, който се завърна в игра отново след октомври 2019 година.

Юрген Клоп получи лоши новини, когато разбра, че трябва да замени принудително капитанът си Джордан Хендерсън, който получи контузия, а в игра се появи Джеймс Милнър.

В заключителните минути на мача Ливърпул не успя да упражни по-силен натиск по посока вратата на Ян Облак и Атлетико се чувстваше в свои води. Дюшакчиите държаха топката далеч от вратата си и саможертвено пазеше аванса си.

В добавеното време на двубоя Вършалко се намеси решително чистейки в ъглов удар пред погледа на Роберто Фирмино. Това бе и последната опасност пред една от двете врати и Атлетико запази крехкия си аванс печелейки с 1:0.

Реваншът между двата тима на "Анфийлд" е на 11 март.

АТЛЕТИКО М - ЛИВЪРПУЛ 1:0

1:0 Саул 4

СЪСТАВИТЕ:

АТЛЕТИКО МАДРИД: Облак, Вършалко, Савич, Фелипе, Лоди, Коке, Саул, Томас, Лемар (46 - М. Йоренте), Кореа (77 - Коста), Мората (70 - Витоло)

Треньор: Диего Симеоне

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън (80 - Милнър), Вайналдум, Мане (46 - Ориги), Салах (72 - Окслейд-Чембърлейн), Фирмино

Треньор: Юрген Клоп