Експертите в Испания се питат за решаващите моменти на ескалацията на коронавируса в страната. Прожекторите са насочени към отбелязването на международният ден на жената в Мадрид, както и на гостуването на Атлетико Мадрид на Ливърпул на 11 март в 1/8-финалният реванш от Шампионската лига. След тези две събития започва силното разпространение на COVID-19 в Испания, като бройката на починалите в страната непрекъснато расте, която вече е 1825 души.

GettyImages/Gulliver
100 снимки

За гостуването на Ливърпул над 3000 фена на Атлетико пропътуваха разстоянието до Англия, след което празнуваха с отбора. Между първият мач на „Уанда Метрополитано“ на 18 февруари и гостуването на „Анфийлд“ на 11 март, в Испания заразените бяха само двама, а след това бройката нарасна на внушителните 2 152 случая.

Възползвайки се от все още слабия контрол в тази част на Европа, привържениците на „дюшекчиите“ прекосиха Ламанша, за да подкрепят своите любимци. Тесните пространства в самолетите са помогнали за бързото разпространение на вируса. След завоюваната победа много от хората в сектора за гости се прегръщаха и целуваха, последвано от парти по улиците на Ливърпул, което остави следа и сред местното население. Това е довело и до приноса за разпространението на COVID-19 и в Мадрид след завръщането им на испанска земя.