Отборът на Атлетико Мадрид е на първо място по получени средства от продажба на футболисти. Испанският клуб е начело на класацията, която обхваща последните 10 години. „Дюшекчиите” продават най-добре от всички тимове в Европа и са прибрали 873 милиона паунда от 196 напуснали играчи.

Любопитното обаче е, че на втората позиция е тимът на Бенфика. Португалците са продали футболисти са 864 милиона паунда през последните 10 сезона, а са закупили попълнения за само 334 милиона. Простата сметка от Transfermarkt доказва, че печалбата им е най-голяма, ако се гледат само показателите продажби-покупки на играчи (589 милиона).

Голямата разлика между Атлетико Мадрид и Бенфика се крие не толкова в сумата на продадените футболисти, а в нетните разходи. В същия 10-годишен период испанците са похарчили 900 милиона за трансфери, в сравнение с 334 милиона паунда за Бенфика. Т.е. Алтетико Мадрид е на минус по този показател с 31 милиона паунда.

В това десетилетие Бенфика продаде някои от най-добрите играчи в света. Анхел ди Мария, Давид Луис, Аксел Витсел, Неманя Матич, Ян Облак, Бернардо Силва, Жоао Кансело, Ренато Санчес, Нелсон Семедо, Виктор Линдельоф, Лука Йович и Жоао Феликс са само една част от тях.

В своеобразния списък за най-големи приходи от продадени футболисти е Монако (825 милиона), следван от Челси (791 милиона), Рома (732 милиона) и Ювентус (721 милиона).

Челната десетка допълват Реал Мадрид, Барселона, Порто и Ливърпул.