С едната си ръка отборът на Барселона е хванал трофея в Ла Лига, но определно иска да го направи и с двете. Каталунците водят с 9 точки пред втория Атлетико 5 кръга преди края на сезона 2018/2019 г. в испанския елит. Два успеха в следващите два кръга ще направят отбора на Ернесто Валверде шампион на Испания за 26-ти път.

Титлата на практика може да  се реши още в междинния 34-ти кръг. При успех на Барса над Алавес като гост (22:30 часа, вторник, 23 април, пряко по MAX Sport 4) и при загуба на Атлетико Мадрид при домакинството на Валенсия (20:30 часа, сряда, 24 април, пряко по MAX Sport 4).

Тогава разликата между двата тима на върха ще стане 12 точки 4 кръга преди края, като каталунците имат по-добри показатели в директните мачове с мадридския си съперник.

Ако все пак този сценарий не се разиграе, "лос кулес" ще имат нов шанс през тази седмица да затвори първенството - при домакинството на Леванте в събота (27 април). 

Иначе любителите на испанския футбол ще станат свиделите на няколко наистина възлови двубоя - както в борбата за европейските клубни турнири, така и в битката за оцеляване, в междинния рунд.

Във вторник Валядолид приема Жирона (21:30 часа, вторник, 23 април, пряко по MAX Sport 3) на "Хосе Сориа" в свирен сблъсък за ценни точки. Момчетата на Серхио Гонсалес са 18-ти (32 т.), в зоната на изпадащите, на 2 зад 17-ия Леванте (34 т.) и 16-ия Жирона (34 т.). От тези три отбора единствено Валядолид е в що-годе приемлива форма - равенства 2:2 с Хетафе и Алавес в последните два кръга на Ла Лига.

За новака Уеска дъното бе "най-верният" спътник през този сезон, но арагонци все още имат теоритичен шанс за спасение. Сега тимът приема Ейбар (20:30 часа, вторник, 23 април, пряко по MAX Sport 4), надявайки се да откопчи три точки от баските.

В момента Уеска е 20-ти с 26 пункта, на 8 зад 17-ия Леванте. Ейбар вече достигна спасителната граница от 40 точки и може да се смята за член на испанския елит и за следващия сезон. Уеска е в серия от три поредни равенства, като едно от тях дойде срещу лидера Барселона (0:0) преди 10 дни. Последва и безголов хикс срещу съседа в класирането - 19-ия Райо Валекано (0:0).

Сряда ще ни предложи две срещи, като в една от тях отново има представител на борбата за оцеляване - Леванте приема Бетис на "Сиудад де Валенсия" (22:30 часа, сряда, 24 април, пряко по MAX Sport 4). В другия двубой Атлетико ще опита да продължи да налага натиск върху Барса при домакинството си на Валенсия (20:30 часа, сряда, 24 април, пряко по MAX Sport 4).

Кръгът се затваря в четвъртък, когато са и двубоите най-пряко касаещи Топ 4. Севиля приема страдащия в края на колоната Райо Валекано (20:30 часа, четвъртък, 25 април, пряко по MAX Sport 4) в опит да компенсира загубата от прекия конкурент за "четворката" Хетафе (0:3). Андалусийци са 6-ти в подреждането (52 т.), на два пункта зад 4-ата позиция. 

В един от най-любопитните сблъсъци Хетафе може да затвърди добрите впечатления от сезона срещу клатещия се сред морето от колебания Реал Мадрид (22:30 часа, четвъртък, 25 април, пряко по MAX Sport 4). Хеттрик на Карим Бензема в неделя (3:0) над Атлетик Билбао) остави Реал в борбата за по-престижното второ място, заемано в момента от Атлетико. 

"Белите" са на 4 точки от своя градски съперник, като единствената им по-сериозна цел до края ще бъде да натрупат максимален брой точки, с който да се наредят пред "рохибланкос". Съдбата на Хетафе ще бъде крайно интересна. Коравите столичани правят удивителен сезон, като преди няколко дни премазаха Севиля с гръмкото 3:0.

Нови точки срещу Реал биха напомпали с още мускулите на играчите на Хосе Бордалас - отборът, който е само на няколко мача от първото си класиране в Шампионска лига.

В други срещи от кръга:

Леганес - Атлетик Билбао (сряда)

Еспаньол - Селта (сряда)

Реал Сосиедад - Виляреал (четвъртък)