Барселона взе глътка въздух в последния кръг на Ла Лига. Тимът не само победи (1:0, Валядолид) след два хикса в шампионата, но успя да види и поражението на Реал Мадрид от каталунския Жирона (1:2).

Това увеличи разликата между двата гиганта на 9 точки. Между тях Атлетико Мадрид продължава да бърка сметките на големите, въпреки че в началото на 2019-а показа колебания в играта си.

Следващата седмица предстоят два поредни двубоя "Ел Класико" - полуфиналният реванш за Купата на краля (1:1 в първия мач) и второто дерби в шампионата за сезона, което държи нащрек каталунците.

Барса така и не може да се почувства комфортно на върха, защото тежките препятствия следват едно след друго. Ред е на гостуване в жежката Андалусия, а мадридските тимове дебнат от задна позиция и са жадни за слава.

Ето какво ни предлагат срещите на лидерите в Ла Лига в 25-ия кръг на шампионата:

Севиля – Барселона

Барса пред пореден голям тест на върха на таблицата дни преди двете поредни дербита срещу Реал Мадрид. На „Санчес Писхуан” ще се играе най-любопитният двубой от кръга.

Както Севиля, така и Барселона имаха мачове през седмицата. Каталунците не успяха да победят Лион в първия осминафинал в Шампионска лига (0:0), а андалусийци отстраниха Лацио и вече са осминафиналите на Лига Европа.

Барселона - Реал Валядолид 1:0

източник: Gulliver/GettyImages

В Ла Лига Севиля опитва да се задържи в Топ 4, като е само на точка пред Хетафе и Алавес и на две пред Реал Сосиедад. Барселона пък води колоната с 9 пункта преднина пред Реал Мадрид и 7 пред Атлетико Мадрид.   

Тези два тима вече играха през 2019-а – за Купата на краля, като Севиля повали съперника с 2:0 у дома, но след това претърпя поражение с 6:1 на „Камп Ноу”.

Барселона - Реал Валядолид 1:0

източник: Gulliver/GettyImages

За двубоя домакините няма да могат да разчитат на контузените Нолито и Серхио Ескудеро, докато Карисо, Навас, Гоналон и Наньон са под въпрос. Евер Банега се завръща след наказание, а един измежду Алеиш Видал и Гилерме Араня ще замести травмирания Хесус Навас.

В схема 3-4-1-2 Пабло Сарабиа ще бъде зад Андре Силва и Уисан Бен Йедер в атаката на Севиля.

За Барса от групата отново отпадна зимната покупка Кевин Принс-Боатенг, като в нея се завърна контузеният от почти 3 месеца Самюел Умтити. Рафиня, Силесен, Артур Мело и Томас Вермален остават аут поради травми.

Лацио - Севиля

източник: Gulliver/GettyImages

В средата за Барса ще играят Артуро Видал, Серхио Бускетс и Иван Ракитич, а напред – Дембеле и Коутиньо ще се конкурират за място до Суарес и Меси.

Статистиката показва, че Барса е спечелил 9 от последните си 11 мача срещу този съперник във всички турнири.

Срещата между Севиля и Барселона и е в събота, 23 февруари, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Хетафе - Райо Валекано и е в събота, 23 февруари, от 14:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 4.

 Срещата между Алавес и Селта и е в събота, 23 февруари, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Атлетик Билбао и Ейбар и е в събота, 23 февруари, от 21:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 4.

Атлетико Мадрид – Виляреал

Атлетико Мадрид мина през иглени уши срещу Райо Валекано в последния кръг (1:0), но все пак взе победата и отново си върна втората позиция от Реал Мадрид.

През седмицата „дюшекчиите” пък извоюваха един най-големите успехи в съвременната си история, надделявайки над Ювентус (2:0) в първи осминафинал в Шампионска лига. Реваншът е след 3 седмици, но дори и най-големите оптимисти не вярват, че войнственият и биткаджийски отбор на Ел Чоло може да допусне три гола. Най-добрата новина за неутралните фенове, че в този спорт никога не е имало и няма да има невъзможни неща – за Ювентус сблъсъкът остава отворен, а Атлетико трябва да бъде концентриран.

Атлетико Мадрид - Ювентус

източник: Gulliver/GettyImages

Виляреал също постигна голям успех в Лига Европа, въпреки че страда през този сезон в Ла Лига. 18-ият във временното класиране елиминира португалския гигант Спортинг Лисабон и се класира на 1/8-финал във втория по сила турнир на континента.

Двата тима определено ще бъдат изтощени, но добрата новина за Виляреал е, че той не е губил нито един от последните 7 срещи с Атлети.

В тима на Хави Кайеха се усеща възход не само заради добрите игри в Европа. Отборът е без загуба в Ла Лига от три кръга, като в последния – повали претендента за Шампионска лига Севиля с 3:0.

Виляреал Севиля

източник: БГНЕС

Що се отнася до проблемните в двата състава - единственият такъв пред Симеоне е левия бек Люка Ернандес, който се оплака от мускулни болки през седмицата. Томас Партей вече е наличен след наказание за червения картон срещу Реал Мадрид (1:3).

Ариас и Фелипе Луис ще действат на бековете. В средата ще са Тома Лемар, Саул Нигес, Родри и Коке, а напред – Гризман и Мората, което ще остави отново Диего Коста на пейката.

Казусите с контузени пред Хави Кайеха са повече – аут са Бруно Сориано, Ману Тригерос и Даниеле Бонера. Очаква се на върха на атаката шанс да получи Карлос Бака на мястото на Жерард Морено. Той ще води атаката на „жълтата подводница” заедно с Карл Токо Екамби в схема 3-5-2.

Двата тима не правят резултатни мачове, като последните 10 от 12 са завършали с под 2,5 гола.

Атлетико Мадрид  Антоан Гризман (нападател). Световният шампион отхвърли възможността да премине в Барселона, след което подписа нов дългосрочен договор. Все още спекулира какъв точно е размерът на заплатата, знае се единствено, че тя е рекордна за клубната история. Според различните източници седмичното му възнаграждение варира между 340 и 395 хиляди паунда.

източник: Gulliver/Getty Images

Срещата между Атлетико Мадрид и Виляреал и е в неделя, 24 февруари, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 4.

Леванте - Реал Мадрид

Реал Мадрид получи тежък шамар от борещия се за оцеляване Жирона в миналия кръг (1:2). Момчетата на Сантиаго Солари бяха влезли в добра серия със само едно поражение през 2019-а, но сега усетиха ентусиазма на каталунците, които са традиционно труден съперник за тях.

Всичко това върна Реал на 3-ото място и го отдалечи на 9 пункта от Барселона. След седмица обаче предстои второто в шампионата през този сезон Ел Класико.

Реал Мадрид срещу Жирона

източник: Gulliver/Getty Images

Леванте продължава да изглежда като тим, който може да победи всеки и да загуби от всеки. В миналия кръг валенсианци сразиха Селта с 1:4 като гост, но преди това бяха в поредица от 3 загуби в 5 мача. Непредвидимостта може да шокира всеки съперник.

Аут за двубоя са Борха Майорал (под наем от Реал Мадрид, няма право да играе в този мач), Тоньо (съдебни проблеми), Коке и Серхио Постиго. След наказание се завръща Ерик Кабако.

В схема 3-4-1-2 Рочина ще действа като плеймейкър зад Марти и Моралес. Емоционалният „Сиудад де Валенсия” определено ще даде допълнителни сили на играчите на Пако Лопес.

Леванте - Хетафе

източник: БГНЕС

За Реал – Серхио Рамос е наказан след поредния си червен картон в кариерата си, а Маркос Йоренте продължава да лекува травма. Лука Модрич вече е наличен след наказание. Иско също е готов за игра след проблемите в гърба.

Липсата на Рамос ще вкара Начо в двойка с Варан в центъра на защитата. В средата ще действат Модрич, Касемиро и Кроос, а напред се очаква Солари да заложи на Лукас Васкес, Бензема и Винисиус.

Реал Мадрид срещу Жирона

източник: Gulliver/Getty Images

„Белите” са силни като гост, като са записали три поредни победи извън дома в Ла Лига. Те също така са непобедени в последните си 5 гостувания срещу Леванте, въпреки че последното бе много драматично и остави точка на валенсианци в последната минута (гол на Джампаоло Пацини, 89').

Срещата между Леванте и Реал Мадрид и е в неделя, 24 февруари, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Леганес и Валенсия и е в неделя, 24 февруари, от 13:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Валядолид и Бетис и е в неделя, 24 февруари, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 4.

Срещата между Жирона и Реал Сосиедад и е в понеделник, 25 февруари, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 4.