Каталунското дерби между Жирона и Барселона ще бележи 21-ия кръг в Ла Лига. Ако някъде момчетата на Ернесто Валверде ще губят точки през този сезон, то това трябва да е на много негостоприемния "Монтивили". 

Именно на това се надява Атлетико Мадрид, който е на 5 точки зад "блаугранас" в таблицата. "Дюшекчиите" се изправят пред намиращия се в чудесна форма Хетафе, което изведнъж може да направи така, че двата лидера да пострадат от загуба на точки в този рунд от шампионата.

Реал Мадрид продължава да надгражда при Сантиаго Солари, като тимът все по-уверено върви към челните две позиции, дублирайки силното си представяне и в турнира за Купата на краля.

Ето какво ни предлагат най-любопитните сблъсъци от 21-ия кръг в Ла Лига:

Атлетико Мадрид – Хетафе

Атлетико Мадрид продължава гонитбата с Барселона. Кръговете до финала намаляват, но момчетата на Диего Симеоне запазват разликата от 5 точки с лидера. Сега пред тях се появява отбор във форма.

Хетафе взе скалпа на Алваес с гръмкото 4:0 преди седмица, което вкара тима на Хосе Бордалас в Топ 6. Те повалиха и на Валенсия в първия мач (1:0) от 1/4-финалите за Купата на краля. В момента Хетафе е само с 1 загуба в последните си 12 мача във всички турнири.

Уеска - Атлетико Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Атлетко изглежда като единствения тим готов да догони Барселона. Успехът с 3:0 над Уеска преди седмица бе важен за самочувствието и увереността на играчите.

Тимът все още чака финализирането на трансфера на нападателя Алваро Мората от Челси, а вече стана ясно, че след края на сезона бранителят Диего Годин ще облече екипа на Интер. Друга любопитна тема от седмицата е бъдещото подписване на договора на Диего Симеоне с Атлетико до 2022-а година.

В най-силна форма при „дюшекчиите“ е Антоан Гризман, който е вкарал 7 гола в последните си 7 мача във всички надпревари.

Тимът обаче страда и от някои контузени и наказани. Аут поради травми са Диего Коста, Стефан Савич, Витоло, Саул Нигес, Коке и Фелипе Луис, за когото все пак се таи надежда, че ще е готов за мача с Хетафе.

Анхел Корея е с червена картон и търпи своята санкция. Очаква се на върха на атаката да го замести неубеждаващия от началото на своя престой хърватин Никола Калинич.

Уеска - Атлетико Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

19-годишният Хоакин Муньос пък би трябвало да започне в халфовата линия. Люка Ернандес и Диего Годин са готови за игра. В средата на терена ще бъдат още Лемар, Томас и Родри, а напред Гризман и Калинич.

Бордалас няма да може да разчита на Маркел Бергара и Амат Ндиди, а Гайку Шибасаки е част от селекцията на Япония за Купата на Азия. След наказание се завръщат Мауро Арамбари и Димитри Фолкие. Саму Сайс трябва да застане по лявото крило.

В схема 4-4-2 атаката на Хетафе ще поведат намиращите се в чудесна форма Анхел Родригес и Хорхе Молина.

Атлетико е запазил „суха“ мрежа в последните си 15 двубоя срещу Хетафе, като печели и двете полувремена на последните си 8 двубоя срещу този съперник.

Срещата между Атлетико Мадрид и Хетафе е в събота, 26 януари, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 4.

Валенсия - Виляреал

Късният мач в съботната програма ни предлага една класика на два традиционния за испанския футбол отбори. С два успеха от последните си 4 мача Валенсия се доближи на няколко точки от Топ 6, като в момента е 8-ми.

Виляреал продължава да страда през този сезон, като „жълтата подводница“ се намира на предпоследното място с едва 3 победи след 20 кръга. Тимът е без успех от средата на ноевмри, а изцеление за мъките не успя да намери и новият треньор Луис Гарсиа.

Аут за тима на Марселино са Гонсало Гедеш и Жофри Кондогбия (контузени), както и наказаният Габриел Паулища – трима наистина важни играчи в схемата на „прилепите“. За Франсис Коклен и Кевин Гамейро ще се решава в часовете преди сблъсъка.

Хетафе Валенсия

източник: БГНЕС

Така до Есекиел Гарай в защита ще застане Муктар Диакаби. Гая и Пичини ще са на бековете, в центъра ще оперират – Черишев, Парехо, Коклен и Солер, а напред – Мина и Морено, в схема 4-4-2.

Виляреал също може да се оплаче от липса на основни единици. Срещата на „Местая“ пропускат Бруно Сориано (контузен), Рамиро Фунес Мори (наказан) и Мануел Мораленс.

Ману Тригерос е здрав, но се очавка Санти Касарес да партнира на Висенте Ибора в центъра на терена. Във формация 4-2-3-1 Чуквузе, Форнаис и Касорла ще действат зад изнесения нападател Карл Екамби.

Ейбар - Виляреал

източник: БГНЕС

Виляреал задържа чиста мрежа в 6 от последните си 8 двубоя с "прилепите", като печели последните си 3 двубоя като гост. Валенсия пък е непобеден в 11 от последните си 12 мача у дома в Ла Лига, но не успява да спечели 7 от тях.

Срещата между Валенсия и Виляреал е в събота, 26 януари, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 4.

Срещата между Севиля и Леванте е в събота, 26 януари, от 14:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 4.

Срещата между Леганес и Ейбар е в събота, 26 януари, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 4.

Срещата между Реал Сосиедад и Уеска е в събота, 26 януари, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.                                                                              

Жирона – Барселона

Каталунското дерби е и най-любопитният сблъсък на кръга. Бойкият Жирона ще иска да открадне точки на лидера Барселона, а момчетата на Ернесто Валверде са изправени пред един от най-тежките си опоненти в последно време.

За този мач се говореше много дълго време, след като американска компания се бе споразумяла с ръководните испански футболни органи срещата да се играе в Маями. В крайна сметка се надигнаха много гласове против, което остави двубоя в Испания.

Това бе наситена със събития седмица за Барселона. С тима от „Камп Ноу“ подписаха младият халф на Френки Де Йонг, който обаче ще доиграе сезона в Аякс, както и 31-годишния Кевин-Принс Баотенг, чийто трансфер шокира целия футболен свят.

Севиля

източник: Gulliver/GettyImages

Самият ганаец вече дебютира за Барса – при поражението с 0:2 от Севиля за Купата на краля на „Рамон Санчес Писхуан“. Меси не пътува до Андалусия, за да може да бъде свеж именно за важния мач с Жирона. Липсата му оказа влияние и колегите му катастрофираха.

Жирона, от своя страна, направи силен мач на „Сантиаго Бернабеу“ срещу Реал Мадрид, но бе надигран с 2:4 от „белия балет“ в първия двубой от 1/4 -финалите за Купата.

Преди седмица играчите на Еусебио Сакристан продължиха напред в турнира след магнетично 3:3 на „Уанда Метрополитано“ срещу Атлетико Мадрид. Жирона показа, че не се плаши от нито един гранд в испанския футбол.

Кевин-Принс Боатенг

източник: Gulliver/GettyImages

Аут за домакините от „Монтивили“ са Йохан Мохика, Адай Бенитес, Патрик Робъртс и Карлес Планас. Борха Гарсиа е под въпрос.

Кристиан Стуани се завръща след наказание, така че ще може да поведе атаката на своя отбор. От двете му страни в ще действат Порту и по всяка вероятност Борха Гарсиа. Фернандес и Поро ще имат ролята на халф-бекове в схема 3-4-3.

Барселона ще опита да излезе с всичко най-добро към момента. Единствените аут са Дембеле, Умтити и Рафиня. Към Меси и Суарес напред ще се присъедини събиращият безброй критики в последните месеци Фелипе Коутиньо.

В защита са Серхи Роберто, Пике, Ленгле и Алба, а в средата на терена – Ракитич, Бускетс и Артур.

Барселона Леганес

източник: Gulliver/GettyImages

Барселона се намира в чудесна форма, след като е спечелил всичките си последни 7 мача в Ла Лига, вкарвайки поне 2 гола в тях. Жирона завършва наравно във всичките си финални 4 домакински двубоя в шампионата.

Срещата между Жирона и Барселона е в неделя, 27 януари, от 17:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 4.

Еспаньол - Реал Мадрид

Реал Мадрид подобри значително формата си при Сантиаго Солари. Тимът е с 4 победи в 5 двубоя, като сега пристига на „Корнея Ел Прат“ след важен успех с 4:2 над Жирона в турнира за Купата на краля.

Определено на „белите“ няма да им е лесно, тъй като пътуват до негостоприемната Каталуня. Реал загуби последния си мач срещу Еспаньол извън дома (0:1).

Реал Мадрид - Севиля

източник: Gulliver/GettyImages

Формата на играчите на Руби падна значително в последно време. След първите 10 кръга „папагалчетата“ бяха в Топ 4, но сега се намират в тежка серия от 8 двубоя без успех в последните си 9 срещи.

Аут за Еспаньол са Ернан Перес, Оскар Дуарте, Налдо и Давид Лопес, докато под въпрос остава Адриа Педроса. Всичко това усложнява много задача пред тима.

Очаква се младият кадър на школата – Луис Лопес, да застане в сърцето на защитата до Марио Ермосо. В средата ще са бившият халф на Реал - Естебан Гранеро, както и Рока и Дардер. Напред – Гарсиа, Иглесиас и Баптистаио.

За гостите от Мадрид с травми продължават да бъдат Хесус Вайехо, Гарет Бейл, Марко Асенсио и Кейлор Навас. Мариано все още не може да се завърне напълно в игра, въпреки че се готви наравно със своите колеги.

Реал Мадрид - Севиля

източник: Gulliver/GettyImages

Тони Кроос вече е готов да заеме мястото си в средата на терена до Касемиро и Модрич. Серхио Регилон ще продължи да оперира по левия фланг, оставяйки Марсело на пейката. Винисиус и Лукас Вакес ще помагат на Бензема в нападението на тима.

Реал Мадрид има една загуба и 12 победи в последните си 13 двубоя с този съперник.

Срещата между Еспаньол и Реал Мадрид е в неделя, 27 януари, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 4.

Срещата между Валядолид и Селта е в неделя, 27 януари, от 13:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 4.

Срещата между Атлетик Билбао и Бетис е в неделя, 27 януари, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 4..

Срещата между Алавес и Райо Валекано е в понеделник, 28 януари, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 4.