След успеха над Леванте (1:0) в 35-ия кръг на Ла Лига Барселона си осигури 8-а титла в Ла Лига за последните 11 години. Тимът вече е недосегаем на върха с 9 точки преднина пред втория Атлетико 3 кръга преди края.

Барса успя да победи на два пъти големия съперник Реал Мадрид, да надделее в прекия дуел за титлата с Атлетико (равенство и победа), като до този момент тимът има и най-малко допуснати загуби - 2.

Ернесто Валверде реши да използват схема на игра 4-3-3, променяйки старата 4-4-2. До Меси и Суарес започнаха да играят Коутиньо или Дембеле, а в средата на терена - до Бускетс и Рактиич, се въртяха Артур Мело и Артуро Видал.

Ето някои от най-важните моменти през сезона, решили спора за върха:

Последната седмица на септември бе тежка за Барса. Тимът записа три двубоя без успех - равенства с Жирона (2:2) и Атлетик Билбао (1:1), както и загуба от Леганес като гост (1:2). В онзи момент Валверде направи някои ротации по състава, опитвайки да запази титулярите за битките в Шампионската лига - преди това с ПСВ Айндховен (4:0), след което с Тотнъм (4:2). Грешки на Пике в някои ключове моменти позволиха на съперниците да ранят "лос кулес".

Счупената ръка на Меси и победата в Ел Класико. Първи успеха над Севиля (4:2) в средата на октомври Меси счупи ръката си, заради което пропусна първото за сезона Ел Класико с Реал. Барса обаче намери начин да запълни липсата на "десетката" и потопи разбития кораб на Жулен Лопетеги с 5:1 на "Камп Ноу". Последва загуба от Бетис (3:4), която върна надеждите на конкурентите, но това бе спорадичен спад, който в крайна сметка не се оказа фатален.

Без загуба след Бетис. След въпросната загуба от андалусийци Барса не бе повален от никого. Усман Дембеле спаси тима на "Уанда" с гол в края на срещата (1:1), след което бяха записани 9 последователни победи. Постоянството в крайна сметка направи каталунците недостижими.

Месецът на Ел Класико. В рамките на три седмица Барселона и Реал Мадрид играха три пъти помежду си. Два пъти за Купата на краля и веднъж в Ла Лига. След равенство 1:1 в първата среща от надпреварата за Купата, дойдоха и двете поредни победи на "Сантиаго Бернабеу" срещу Реал - 3:0 за Купата и 1:0 в Ла Лига.

Меси. Десета титла за Меси с екипа на Барса. Удивителна му игра смайваше през целия сезон. До момента той има 34 гола и 13 асистенции в 32 двубоя в Ла Лига. Меси посяга към шеста "Златна топка" на Европа, а играта му бе огромната разлика между всички 19 отбора в елита на Испания и Барселона за поредна година.