Един от отговорниците към едно от училищата на Атлетико Мадрид в продължение на повече от 20 години Мануел Бриняс бе уличен, че е блудствал с деца, информира вестник „El Pais“. Бриняс е работил в училището „Marianista Hermanos Amorós“.

Изданието първоначално публикува информацията за едно дете, с което Бриняс е блудствал, но след това излязоха още четири случая. Става въпрос за периода между 1973 и 1975 година и след това.

„Това бяха неща, които се случиха тогава, малко странно…Честно казано, никога не съм говорил за това и не съм се обяснявал. Беше само веднъж или два пъти“, коментира Бриняс, когато бе попитан от вестник „El Pais“ за повдигнатите обвинения срещу него.

Жертвата увереява, че отговорникът за школата го е докоснал няколко пъти и го преследвал в продължение на няколко дни. „Първият път бях парализиран, недоверчив, без да разбера какво става. Тогава желанието ми беше да потърся най-отдалечената позиция да спя“, разказва потърпевшият, който е бил преследван в кампуса на Атлетико Мадрид.

Останалите четири жертви на Бриняс също са завели искове срещу него и са готови да говорят.

От Атлетико Мадрид увериха, че осъждат всеки вид инцидент, свързан със злоупотребата с непълнолетни и припомни, че обученията и защитата на децата, които се формират в школата и училищата свързани с клуба се приемат много сериозно.

Освен това от Атлетико припомнят, че Бриняс вече няма никаква роля в школата на клуба от няколко години, тъй като е пенсионер.

Ето какво гласи декларацията публикувана от Атлетико Мадрид:

„След публикуваната информация за Мануел Бриняс, Атлетико Мадрид иска да изрази следното мнение:

1.     Ние категорично осъждаме този тип поведение и сме твърди при такива сериозни събития.

2.     Ние сме разтревожени, защото през годините, в които Мануел Бриняс е бил свързван с школата на Атлетико Мадрид, никога не е имало никакви подозрения относно него, а точно обратното, тъй като той е бил публично възприет като човек уважаван вътре и извън Атлетико Мадрид.

3.     След като изтъкнатите факти са известни, Мануел Бриняс прекрати всичките си взаимоотношения с Атлетико Мадрид.

4.     Атлетико Мадрид започна вътрешно разследване чрез своя отдел, за да изключи наличието на такова събитие през годините, когато е било свързано с нашия клуб.

5.     Една от основните ценности, на които се основава нашата академия е опазването на правата на децата и защитата на децата. Въпреки че никой от докладваните факти не е свързван с нашия клуб, днес и в сътрудничество с нашия стратегически партньор „Спасете децата“, започнахме преглед на съществуващите протоколи в работата на нашите по-ниски категории, за да ги усъвършенстваме, дори повече, за да се предотврати всеки риск.“