Отборът на Борусия Дортмунд победи с 4:2 Атлетико Мадрид и така продължи към полуфиналите на Шампионска лига. „Жълто-черните“ спечелиха сблъсъка с общ резултат 5:4 в двата четвъртфинални мача. Германският тим ще срещне Пари Сен Жермен в битка за място на големия финал.

През първото полувреме домакините играха силно и поведоха с два гола, но началото на втората част принадлежеше на „дюшекчиите“, които успяха да се върнат и да наваксат изоставането си. След това обаче Борусия стигна до нови две попадения, с които си осигури мястото на полуфиналите.

Gulliver/GettyImages
36 снимки

Oще в 3-ата минута Марсел Забитцер получи страхотен шанс да вкара, след като Адейеми проби отлично в наказателното и намери австриеца. След това Забитцер стреля отблизо, но защитник на "дюшекчиите" се хвърли на шпагат и блокира удара на противника.

Само минута след това чудесна възможност се откри и пред Алваро Мората. Нападателят на гостите бе изведен очи в очи с Кобел и се опита да копне топката покрай него, но вместо това я прати встрани от вратата.

В 15-ата минута Фюлкруг засече центриране и стреля с глава. Топката рикошира от Молина и излезе в корнер. Две минути след това Бранд прати добро центриране към Забитцер на бялата точка, той не успя да нанесе удар, но кълбото стигна до свободния Адейеми, който веднага шутира. Стражът на испанския тим обаче изби.

Марсел Забитцер опита късмеа си с изстрел от сериозна дистанция в 27-ата минута. Изпълнението му не бе точно и топката прелетя високо над напречната греда.

Борусия Дортмунд продължи да контролира играта и в 34-ата минута заслужено стигна до гол. Хумелс пусна дълъг пас към Юлиан Бранд, който успя да поеме в наказателното на Атлетико Мадрид, след което шутира, а топката мина под тялото на Ян Облак, който можеше и да се намеси по-добре.

Четири минути след това Емре Джан нанесе силен шут, топката обаче попадна право в ръцете на стража на "дюшекчиите".

В 39-ата минута "жълто-черните" комбинираха отлично, а Забитцер пусна към бека Ян Маатсен, който проби в пеналтерията на противника. След това нидерландецът отправи неспасяем удар по земя в далечния ъгъл, с който немският тим поведе и в общия резултат на четвъртфинала.

Второто полувреме започна с три смени на Симеоне. В 49-ата минута испанският тим създаде добра атака, при която Анхел Кореа бе блокиран. Топката излезе в корнер, при който Ермосо стреля с глава неточно, но Матс Хумелс отклони топката в собствената си врата.

В 56-ата минута Забитцер бе изведен с дълъг пас. Облак излезе далеч напред, за да изпревари австриеца. Само минута след това Кореа остана сам срещу Кобел, но не успя да реализира - неговият удар с десния крак мина встрани от целта.

Девет минути по-късно Анхел Кореа пое в наказателното и пусна остър пас, който стигна до Рикелме. Той стреля, а Кобел изби. Така топката се върна в Анхел Корея, чийто първи удар бе блокиран, но при втория си опит аржентинецът вкара за 2:2, с което даде аванс на мадридчани в общия резултат.

Отговорът на Борусия Дортмунд дойде в 71-ата минута, когато Забитцер бе изведен отляво и центрира. В наказателното топката върхлетя Фюлкруг, който отправи неспасяем удар с глава за 3:2.

Само три минути след това "жълто-черните" нанесоха нов удар по амбициите на Атлетико Мадрид. Бранд бе потърсен в пеналтерията, но той беше блокиран. Топката стигна до Марсел Забитцер на ръба на наказателното поле. Австриецът преодоля Ян Облак с хубав изстрел и отново изведе напред Борусия в общия резултат.

Фюлкруг можеше да реши всичко в 81-ата минута, когато бе намерен с хубав извеждащ пас, който го остави лице в лице със стража на противника. Германският нападател обаче не успя да прати топката в мрежата, след като ударът му срещна тялото на Облак и излезе.

Три минути преди края на редовното време Забитцер отправи мощен удар, който рикошира в играч на мадридчани и направи задачата на Облак още по-сложна. Все пак вратарят блесна с чудесна намеса и извади топката от горния си ляв ъгъл.

FT / Борусия Дортмунд - Атлетико Мадрид 4:2 (общ резултат 5:4)

1:0 Юлиан Бранд 34'

2:0 Ян Маатсен 39'

2:1 Матс Хумелс 49' (авт)

2:2 Анхел Кореа 65'

3:2 Никлас Фюлкруг 71'

4:2 Марсел Забицер 74

Съставите на двата отбора:

Борусия Дортмунд: 1. Кобел, 26. Риерсон, 15. Хумелс, 4. Шлотербек, 22. Маатсен, 20. Забицер, 23. Джан, 27. Адейеми, 19. Бранд, 10. Санчо, 14. Фюлкруг

Старши треньор: Един Терзич

Атлетико Мадрид: 13. Облак, 3. Аспиликуета, 22. Ермосо, 2. Хименес, 20. Витсел, 16. Молина, 14. Йоренте, 6. Коке, 5. Де Пол, 7. Гризман, 19. Мората

Старши треньор: Диего Симеоне